• 1

Posni podvarak: Recept za savršeno ukusan ručak koji ćete često praviti ove zime

Pored prebranca i sarme, treće najčešće pripremano jelo u Srbiji tokom zime je podvarak - ovoga puta u posnoj varijanti

  • 1
Podvarak

Foto: Shutterstock

Zimska trpeza u kućama širom Srbije nezamisliva je bez sarme, prebranca i podvarka. Iako sva tri jela mogu da budu pripremljena i u mrsnoj i u posnoj varijanti, domaćice su uglavnom navikle da prebranac i podvarak spremaju na ulju. Oba jela su veoma zasitna i zdrava, a uz to nije potrebno mnogo vremena za pripremu.

Recept koji danas donosimo obećava da će podvarak koji budete pripremili biti tako ukusan da će ukućani tražiti repete.

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa ribanca
  • 500 g crnog luka
  • 5 čenova belog luka
  • so
  • biber
  • suvi začin
  • 2 kašičice suve začinske paprike
  • malo ljute tucane paprike
  • 3 suve paprike

Priprema:

Kupus ribanac stavite u posudu sa vodom da malo odstoji i da se oslobodi viška soli ukoliko je slaniji, pa ga ocedite i stavite sa strane.

Očistite crni i beli luk, pa crni luk iseckajte na rebarca, a beli na što sitnije kockice. U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje, dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Potom dodajte beli luk, so, biber, suvi začin i začinsku papriku, a onda i kupus, pa dinstajte još desetak minuta uz neprestalno mešanje.

Ukoliko volite pikantan ukus podvarka, obavezno dodajte i malo ljute tucane paprike.

U vatrostalnu posudu ili zemljani pekač sipajte malo ulja, preručite izdinstan kupus sa lukom i začinima, dodajte tri suve paprike koje će pojačati ukus i sve prelijte sa 200 mililitara vode, pa poklopite i ostavite da se krčka u zagrejanoj rerni oko sat vremena na 220 stepeni.

Služite uz krompir i sezonsku salatu ili turšiju.

Za one koji ne poste ovako pripremljen podvarak idealan je za kombinovanje sa jogurtom ili pavlakom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predrag

    6. decembar 2022 | 18:30

    Vikendom može riba pa dodajte dimljenog soma. Ubija kako je dobro

    2
    1

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima