• 0

Recept za fokaču sa belim lukom: Italijanski specijalitet koji će obožavati cela porodica

Pljosnati hleb sličan našoj pogači pripremićete brzo i lako, a ukus je fenomenalan

  • 0
fokača, italijanska pogača, testo, doručak

Foto: Shutterstock

Vruća jela od testa pravi su praznik za nepca u hladnim jesenjim i zimskim jutrima.

Naše domaćice navikle su da pripremaju tradicionalnu pogaču, dok Italijanke spremaju fokaču, sličan specijalitet koji se od naše pogače razlikuje samo po tome što se obavezno koristi maslinovo ulje i dodaju različiti premazi.

Ukoliko ste ljubitelj testa, predlažemo da obradujete članove porodice fokačom sa premazom od belog luka za doručak.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • kesica suvog kvasca
  • 300 ml vode
  • kašičica šećera
  • so (po ukusu)
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 2 čena belog luka

Priprema:

U činiji pomešajte brašno i so i ostavite sa strane.

Zagrejte vodu tako da bude mlaka, pa skinite posudu sa šporeta, dodajte suvi kvasac i šećer, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom ulijte ovu smesu u posudu sa brašnom i solju, sipajte dve kašike maslinovog ulja i zamesite meko testo.

Kad je testo umešeno, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko pola sata, tj. dok se masa ne udvostruči.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, premesite ga i stavite u tepsiju koju ste prethodno premazali maslinovim uljem. Ostavite da odstoji još pola sata,  a za to vreme pripremite premaz.

Očistite i iseckajte beli luk, pa ga pomešajte sa preostalim maslinovim uljem.

Zagrejte rernu na 220 stepeni, na površini fokače napravite mala udubljenja, po želji u njih stavite iseckane masline ili sušeni paradajz, pa stavite tepsiju u rernu i pecite fokaču dvadesetak minuta.

Dok je još vruća, premažite je mešavinom maslinovog ulja i iseckanog belog luka. Po želji, možete da dodate sušeni ruzmarin, bosiljak, origano, krupnu morsku so...

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok