• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veganski tiramisu koji će promeniti vaše posne dane zauvek: Spremite čuveni italijanski dezert

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako postite ili ako se držite veganske ishrane, ovaj recept će vam promeniti život

  • 0
Tiramisu, veganski tiramisu, posni tiramisu

Foto: Shutterstock

Tiramisu (od italijanske reči tiramisu, što znači “pokupi me” ili “podigni me”) je popularni italijanski desert sa ukusom kafe, koji se prema receptu, tradicionalno pravi od piškota umočenih u kafu, slojevito, sa šlagom od mešavine jaja, šećera i maskarpone sira, začinjen kakaom.

Ova slavna torta adaptirna je i pretvorena u mnoge vrste kolača i druge poslastice, ali je toliko uvek bogata mrsnim namirnicama da je svakako ne očekujete na svojoj trpezi do kraja posta.

Do danas.

Ako postite ili ako se držite veganske ishrane, ovaj recept će vam promeniti život.

I još nešto. Kao i svaki tiramisu recept, i ovaj zahteva da se malo "slegne" zbog čega predlažemo da ga napravite dan ranije pre nego što ga poslužite.

Sastojci:

Kora od vanile:

  • 4 kašike (32 g) mleveno laneno seme
  • ½ šolje (120 ml) vruće voda
  • 1 kašika (15 ml) belo sirće
  • 1 šolja (237 ml) sojino mleko
  • 2 kašičice (10 ml) ekstrakt vanile
  • 2½ šolje (300 g) brašno za kolače
  • 1½ šolje (300 g) granulirani šećer
  • 3 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičica soli 
  • 12 kašika (175g) margarina

Tiramisu krem:

  • 450g biljni krem sir
  • 1 šolja (120g) šećer u prahu
  • ½ šolje (120ml) ruma
  • 1 konzerva šlaga od kokosa ili 2 konzerve kokosovog mleka ohlađenog preko noći
  • gustin

Sirup:

  •  ½ šolje (100 g) šećera
  •  ½ šolje (120 ml) vode
  • 2 kašičice granula instant kafe 
  • 1/4 šolje (60ml) ruma
  • kakao prah za ukrašavanje

Priprema

Podmažite dve jednake tepsije i obložiti ih papirom za pečenje.

Laneno brašno pomešajte sa vrelom vodom i ostavite da odstoji oko pet minuta da se zgusne.

Dodajte sirće u sojino mleko da se ukiseli.

Pomešajte brašno za kolače sa praškom za pecivo i sa solju.

Mutite margarin sa šećerom oko tri do pet minuta električnim mikserom. U smesu dodajte lanenu pastu i nastavite da mešate na srednjoj brzini. Potom dodajte ekstrakt vanile.

U kremastu smesu umešajte oko 1/3 brašna, pa polovinu kiselog mleka, potom još 1/3 brašna, pa preostalo kiselo mleko i zatim i treću, poslednju količinu brašna. Sve mešati dok se ne ujednači.

Ravnomerno rasporedite testo na dve tepsije i pecite testo za kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta ili dok kore ne postanu elastične na dodir kada ih nežno pritisnete na sredini. Kada su gotove izvadite ih da se ohlade.

Dok se kore peku i hlade, pripremite jednostavan sirup. Promešajte vodu i šećer zajedno u malom loncu za sos, dovedite do ključanja i kuvajte dva minuta. Uklonite sa vatre i dodajte granule kafe, a potom i rum.

Kremasti sloj za tiramisu pripremite tako što ćete prvo umutiti kokosov šlag ili kookosovo mleko.

Zatim pomešajte prosejani šećer u prahu sa veganskim krem sirom u činiji i izmiksajte dok ne postane glatka smesa. Polako dodajte rum dok mešate da se sve dobro sjedini.

U krem sada dodajte šlag od kokosa i gustin i sve sjedinite. Ostavite u frižideru da se hladi, dok pripremate kore za tortu.

Postavite prvu koru na odgovarajuću podlogu za serviranje i natopite prvi sloj polovinom sirupa od kafe. Zatim nanesite polovinu kreme za tiramisu preko, pa dodajte sledeću koru i ostatak sirupa od kafe. I potom završite sa preostalim tiramisu kremom.

Odozgo pospite kakao prah i stavite u frižider dok se ne stegne, najbolje preko noći da bi se svi ukusi spojili. Tiramisu može da ostane u frižideru poklopljen i do jedne nedelje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti