• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pilav sa junetinom: Recept za ukusan i zasitan ručak u kom će uživati cela porodica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako pripremljen pilav može da stoji nekoliko dana

  • 0
pilav Foto: Pixabay

U danima posle praznika mnoge domaćice imaju dilemu šta da pripreme za ručak, a da obrok ne bude previše kaloričan.

Mnoge posežu za starinskim receptima – čorbicama sa povrćem i mesom ili popularnim pilavom koji pripremaju sa piletinom ili junetinom.

Sastojci:

  • 400 g junećeg mesa
  • 4 šoljice pirinča
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 krompira
  • struk praziluka
  • koren celera srednje veličine
  • 1 paškanat
  • svež list peršuna
  • so, biber, suvi začin, ulje
  • 50 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pa spustite junetinu isečenu na kockice i kuvajte dok ne omekša.

Dok se meso kuva, očistite crni luk, šargarepu, praziluk, paškanat, krompir i celer, pa sve iseckajte.

U drugu šerpu sipajte ulje tek toliko da pokrije dno posude, izdinstajte crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk i na kraju opran i oceđen pirinač. Nalijte vodom u kojoj ste kuvali junetinu, pa dodajte celer, paškanat, krompir i obarenu junetinu. Posolite, dodajte biber i suvi začin i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Po potrebi dolivajte pomalo vode i promešajte varjačom da se pirinač ne bi zalepio za dno šerpe.

Uključite rernu da se zagreje, pilav prelijte pavlakom za kuvanje, pa ga stavite u rernu da se malo zapeče. Kad je ručak gotov, pospite ga seckanim svežim lišćem peršuna.

Služite uz salatu od svežeg kupusa, barenu cveklu, kiseli kupus ili turšiju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti