• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neodoljivo hrskav turski đevrek: Recept za posno pecivo koje danima ostaje sveže

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako mnoge domaćice koriste med za prelivanje đevreka kad ga spremaju u kućnoj radinosti, ono što ovom pecivu daje specifičnu boju, hrskavost i slast je melasa

  • 0
Đevrek Foto: Pixabay

Svako ko je makar jednom bio u Turskoj, morao je da proba simit, tamošnji đevrek uvaljan u susamRecept koji turske domaćice i pekari koriste prenosi se s generacije na generaciju, a ono što razlikuje njihov đevrek od onog koji smo navikli da kupujemo u našim pekarama je upotreba melase u koju se testo potapa pre pečenja.

Melasu, gusti tamni sirup koji se dobija u proizvodnji šećera, možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i koristiti je za pripremu simita koji danima ostaje svež.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 400 ml vode
  • kesica suvog kvasca (7 g)
  • ravna kašičica soli
  • 80 g melase
  • 250 g susama

Priprema:

Zagrejte 350 mililara vode tek toliko da bude mlaka, pa je skinite sa ringle, dodajte kašiku brašna i suvi kvasac, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.

U činiju sipajte brašno (ostavite jednu kašiku sa strane za pripremu preliva), dodajte aktivirani kvasac i so, pa zamesite meko testo. Kad testo počne da se odvaja od ivica činije, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena kako bi naraslo.

U zasebnu posudu sipajte melasu, dodajte joj kašiku brašna i 50 mililitara vode, pa sve dobro umutite tako da se brašno skroz rastvori i sjedini sa melasom i vodom.

Na suvom tiganju propržite susam tek da zamiriše, pa ga stavite sa strane da se ohladi.

Premesite testo, razvucite ga oklagijom i isecite na 10 delova. Svaki deo razvaljajte u dugačak štap, pa ga presavijte napola i uvijte u spiralu, spajajući krajeve.

Svaki đevrek najpre spustite u rastvor napravljen od melase, vode i brašna, ocedite od viška tečnosti, pa uvaljajte u pečeni susam i ređajte na pleh obložen pek-papirom.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok simiti ne porumene.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti