• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posna sreda: Starinski "pijani" šaran punjen pirinčem

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sav trud će vam se isplatiti jer će vas ukusi ovoj jela odvesti pravo u detinjstvo i bakinu kuhinju

  • 0
Pijani šaran Foto: Shutterstock

Iskoristite današnji hrišćanski praznik Krstovdan da svoju trpezu obogatite sa ovim fantastičnim starinskim receptom za pijanog šarana punjenog pirinčem.

Mada zvuči komplikovano, zapravo se veoma lako sprema, a sav trud će vam se isplatiti jer će vas ukusi ovog jela odvesti pravo u detinjstvo i bakinju kuhinju.  

Sastojci: 

  • 1 šaran težine od 1,5 do 2 kg
  • 2 glavice crnog luka
  • biljno ulje
  • 4  šoljice pirinča
  • so
  • mleveni biber po ukusu
  • 2 kašike brašna 
  • 2 kašičice začinske slatke paprike
  • lovor
  • limunov sok
  • beli luk
  • peršun
  • 2 dl belog vina

Priprema:

Dobro očistite i operite šarana i posecite ga sa obe strane na nekoliko mesta kao da ga pripremate za roštilj.

Pomešajte ulje, limunov sok, iseckan peršun i iseckan beli luk, so i biber i dobro sve utrljajte u šarana, pogotovo u unutrašnjost i ostavite malo da odstoji u pacu.

U posebnom sudu izdinstajte na ulju crni luk isečen na kockice i dodajte sav pirinač. Dodajte so i biber po ukusu i dva lovorova lista.

Spremite tepsiju u kojoj ćete da pečete šarana.

Šarana napunite pirinčem, a ostatak pirinča rasporedite oko njega. Dospite vino u tepsiju i, ukoliko je potrebno, još vode, tako da jedna trećina šarana bude u tečnosti.

U međuvremenu zagrejte rernu na na 250 stepeni. Stavite šarana da se zapeče desetak minuta, potom ga izvadite, prekrijte aluminijumskom folijom i vratite u rernu koju ste smanjili na 200 stepeni da se peče još oko jedan sat do sat i po.

Još jednom izvadite šarana, otkrijte ga i prelijte sa mešavinom od dve kašike vode, jedne kašike ulja, dve kašike brašna i dve kašičice začinske paprike, pa ponovo vratite u rernu da se kožica zapeče, na oko deset do 15 minuta.

Video: Profesionalni kuvar daje savete za idealnu slavsku trpezu u vreme posta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti