Vreme čitanja: oko 1 min.
Posni listići od samo 3 sastojka: Recept koji se odlično slaže i sa slatkim i sa slanim namazima
Vreme čitanja: oko 1 min.
Savršeno hrskavo testo koje možete poslužiti za doručak, večeru ili užinu
Generacije na našim prostorima odrasle su na jelima od testa za doručak ili večeru. Recept za listiće jedan je od onih koji se prenosi s kolena na koleno.
I dok su naše bake spremale listiće sa kvascem, toplom vodom, jajima, šećerom, solju i brašnom, savremene domaćice isprobale su jednostavniju verziju od samo tri sastojka – brašna, kisele vode i soli.
Prednost ovih listića je u tome što ih možete pržiti u tiganju na ulju ili ih peći u rerni, u tepsiji obloženoj papirom za pečenje. Mera za sastojke je 180 mililitara, odnosno plastična čaša od jogurta.
Sastojci:
- 4 čaše brašna
- 2 čaše kisele vode
- so
- ulje za prženje (opciono)
Priprema:
Prosejte brašno, dodajte mu kiselu vodu i soli po ukusu i zamesite meko testo, pa ga ostavite da odstoji 20 minuta.
Potom ga premesite, razvucite pomoću oklagije na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite na debljinu od pola centimetra i isecite na kvadrate, trouglove ili pravougaonike.
Prekrijte listiće pamučnom krpom i ostavite da odstoje još dvadesetak minuta. Ukoliko ćete ih pržiti u tiganju, sipajte ulje u tiganj, ostavite da se zagreje, pa spuštajte listiće koje ste prethodno zarezali nožem po sredini i pržite ih dok ne porumene. Da biste ih ocedili od viška masnoće, spuštajte ih na papirni ubrus.
Ove listiće možete da pečete i u rerni. Tepsiju obložite pek-papirom, pa poređajte listiće i pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju zlatnu boju.
Služite uz sir, kajmak, pavlaku, ajvar ili, pak, džem, krem ili med.
Prijatno!
Video: Šta sve možete da uradite sa testom za palačinke
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.