• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posne svetosavske perece po starinskom receptu: Ako im dodate ovaj sastojak, biće posebno hrskave

Vreme čitanja: oko 1 min.

Priprema je brza i laka, a ukus nezaboravan

  • 0
Perece, testo Foto: Pixabay

Običaj povodom proslave Svetog Save je darivanje pereca školarcima. Iako mnoge domaćice imaju recept za pripremu ovog peciva, često se desi da ili testo ne naraste dovoljno ili da spolja ne bude dvoljno hrskavo, a da iznutra ostane meko.

Ukoliko budete pravili perece po ovom receptu, greške neće biti - perece će iznutra biti mekane, a spolja savršeno hrskave.

Sastojci:

  • 500 g brašna + 2 kašike za preliv
  • 350 ml vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • kašičica šećera
  • kašika soli
  • 50 g posnog margarina
  • kašičica sode bikarbone
  • kašika soka od limuna

Priprema:

U posudu sipajte 300 mililitara vode, stavite na ringlu i zagrejte tek toliko da voda postane mlaka. Skinite posudu sa šporeta, dodajte izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i kašiku brašna, pa sve dobro razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac nadođe.

U ostatak prosejanog brašna sipajte aktivirani kvasac, dodajte rastopljen margarin, pola kašike soli i umesite testo, pa ga prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji dok se masa ne udvostruči.

Potom podelite testo na 20 loptica, svaku razvaljajte u štapić, pa oblikujte perece i ređajte ih u podmazan pleh.

Da bi perece imale lepu boju, premažite ih tečnošću koju ćete napraviti tako što ćete skuvati 50 mililitara vode, kašiku limunovog soka i kašičicu sode bikarbone. Tečnost za premazivanje pripremite dok čekate da testo naraste, pre nego što ćete oblikovati perece, jer bi trebalo da bude prohlađena pre nego što je nanesete na pecivo.

Premazane perece pospite solju i pecite u rerni na 200 stepeni petnaestak minuta.

Ukoliko volite perece sa belim prelivom, pecivo nemojte soliti pre nego što ga stavite u rernu. Kad se perece ispeku, prošarajte ih smesom od dve kašike brašna, pola kašike soli i malo vode, pa ih vratite u isključenu rernu da se beli preliv "veže" za pecivo.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti