• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršena penasta poslastica okupana karamelom: Recept za rožatu koju prisvaja pola sveta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravite danas, poslužite sutra

  • 1
rožata, karamel kolač Foto: Pixabay/Alfonso Charles

Trpeza u Dalmaciji nezamisliva je bez rožate, penaste poslastice okupane karamelizovanim šećerom koja se služi nedeljom i za velike praznike.

Sličan slatkiš sprema se i u Velikoj Britaniji, kao i u Americi i Australiji, uz neznatne izmene u receptu i pod drugačijim nazivom - kao “krem karamel”.

Da bi rožata imala pun ukus, trebalo bi je spremiti dan ranije i ostaviti da odstoji na hladnom mestu. Poseban doživljaj je ukoliko uz poslasticu poslužite i ušećereno voće ili pločice napravljene od karamelizovanog šećera, poput onih po kojima je poznata glazura za doboš tortu.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 10 kašika šećera
  • pola litra mleka
  • aroma ruma
  • prstohvat soli

Priprema:

U plitkoj šerpi na tihoj vatri rastopite pet kašika šećera dok se ne pretvori u sirup. Potom ga ulijte u keramičke posudice u kojima ćete peći rožatu.

Ovu poslasticu možete da pečete i u većem kalupu, ali onda neće svaki komad poslastice sa svih strana biti okupan karamelom.

Mikserom umutite jaja sa šećerom, dodajte mleko, malo soli i nekoliko kapi arome ruma, pa ovu žitku masu sipajte u posudice u koje ste prethodno sipali karamel.

Uzmite dublju tepsiju, napunite je dopola vodom, poređajte posude sa rožetom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Tokom termičke obrade poslastica će spolja dobiti koricu, a iznutra će se skuvati i imaće laganu strukturu poput pudinga.

Kad je rožata gotova, dok je još topla, izručite je na tanjiriće i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mestu (ne u frižideru).

Sutradan dekorišite po želji i služite.

Prijatno!

Video: Ovo morate da probate: Recept za lagani voćni recept koji će vas rashladiti i zasladiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari