• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svadbarski kupus: Gurmanski recept za specijalitet bez kog je zima nezamisliva

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi ne mogu da odole kupusu sa različitim vrstama mesa - ako ga spremite na ovaj način, biće ukusniji od kafanskog

  • 0
svadbarski kupus Foto: Shutterstock

Mnogi veruju da su pasulj, bela čorba i svadbarski kupus jela koja su najukusnija kad ih pripremaju profesionalni kuvari po svojim tajnim receptima.

Veruje se, takođe, da su ova jela ukusnija kad se pripremaju u većim količinama i da domaćice nikad ne mogu da iskopiraju ukus kakav pasulj, čorba i svadbarski kupus imaju u kafani.

Ali, ako u sezoni kiselog kupusa spremite svadbarski kupus po našem receptu, pozavideće vam i profesionalni kuvari.

Trik je u tačnoj razmeri sastojaka i dugom krčkanju na šporetu.

Sastojci:

  • 3 kg kiselog kupusa
  • 1/2 kg svinjskih sušenih rebara
  • 1/2 kg junećeg buta
  • 1/2 kg svinjskog mesa (najbolje od plećke)
  • 300 g slanine ili kobasice
  • 5 glavica crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 3 lista lovora
  • tri kašike masti
  • kašika začinsku paprike
  • biber u zrnu
  • voda

Priprema:

Očistite crni luk, sitno ga iseckajte i prodinstajte na malo masti. Kad luk postane staklast, sklonite posudu sa ringle, dodajte začinsku papriku, promešajte i ostavite da odstoji sa strane.

Dobro operite veću glavicu kupusa, pa je isecite na krupnije komade. Ostavite nekoliko listova sa strane, trebaće vam da "ušuškate" kupus.

Posudu u kojoj ćete kuvati svadbarski kupus premažite mašću, na dno stavite red kupusa, dodajte malo dinstanog crnog luka i očišćen čen belog luka, pa ređajte meso isečeno na krupnije kocke. Možete da počnete sa svinjetinom.

Rebarca obavezno prepolovite uzdužno, a slaninu iseckajte na sitnije kocke; ukoliko umesto slanine stavljate kobasice, isecite ih na malo šire kolutove.

Između svakog reda kupusa stavljajte izdinstan crni luk, čen belog luka i drugo meso - junetinu, svinjetinu, rebarca i slaninu, odnosno kobasice. Možete, takođe, da začinite kupus i meso stavljanjem listova lovora i biberom u zrnu.

Poslednji red prekrijte listovima kupusa, nalijte vodom do dve trećine posude, poklopite i kuvajte na veoma tihoj vatri barem četiri sata. Po potrebi dolivajte vodu, jer jelo ne sme da ostane suvo.

Služite toplo uz vruću pogaču ili proju.

Prijatno!

Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti