• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Recept za tulumbe: Sve cake da vam ovaj kolač ispadne lepše nego iz poslastičarnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kod pripreme kolača zalivenih sirupom od šećera, vode i limuna postoji nekoliko trikova koje bi trebalo primeniti kako bi poslastica bila što ukusnija

  • 0
tulumbe

Foto: Shutterstock

Baklave i tulumbe su omiljeni kolači na našim prostorima. Nekad su krasile izloge poslastičarnica, uz šampite, krempite i minjone.

Danas se sve više domaćica okreće pravljenju ovih poslastica po receptima koje su nasledile od majki i baka.

Ipak, mnoge od njih se žale da je tulumbe prilično teško napraviti.  Najčešći problemi sa kojima se susreću su žilavo testo, testo koje je upilo previše ulja, testo koje nije naraslo, kao i sirup od kog se tulumbe raspadaju.

Da vam se ništa od navedenog ne bi desilo, pridržavajte se našeg recepta i načina pripreme - vaše tulumbe biće lepše od onih iz poslastičarnice.

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 100 ml ulja
  • kesica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
  • voda
  • prstohvat soli

Priprema:

Dan pre nego što ćete napraviti tulumbe skuvajte šećerni sirup. Ovo je veoma važan korak, pa ne pokušavajte da skratite proces.

U veću šerpu sipajte kilogram šećera, litar vode i sok od jednog limuna, pa kuvajte na srednje jakoj vatri. Kad tečnost provri, nastavite da kuvate još 15 minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi.

Sutradan napravite testo za tulumbe. U šerpu sipajte 400 mililitara vode, 100 mililitara ulja i malo soli. Kad tečnost proključa, skinite posudu sa vatre, varjačom umešajte brašno i prašak za pecivo, zakuvajte i ostavite da se prohladi.

U prohlađeno testo dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom. Tako ćete izbeći da testo bude žilavo.

Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa smesu za tulumbe ubacite u špric i istiskajte tulumbe na pek-papir. Pečenjem tulumbi u rerni izbegavate rizik da se testo za tulumbe "napije" ulja u kom se prži, što je starinski način pripreme ovog kolača.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite tulumbe oko pola sata, tj. dok ne dobiju zlatnu koricu. Dok je tepsija sa tulumbama u rerni, nemojte otvarati vrata rerne, u suprotnom rizikujete da testo splasne.

Na kraju, kad su tulumbe pečene, izvadite ih u činiju, prelijte ih potpuno ohlađenim sirupom i ostavite da odstoje nekoliko sati.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti