• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Domaći išleri sa lešnikom i čokoladom: Starinski recept za kolačiće koji se tope u ustima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što duže stoje, to su lepši

  • 0
išleri sa čokoladom i lešnicima Foto: Shutterstock

Čokoladni kolači oduvek su zauzimali važno mesto na trpezama u kućama širom Srbije.

Nijedna slava, pa ni Đurđevdan nije mogla da prođe bez poslastica sa čokoladom, a išleri su, čini se, prednjačili, jer su i lepi “na oko” i mogu dugo da stoje. Zbog toga su i uspeli da opstanu, pa je recept za njih i danas jedan od najpopularnijih i najtraženijih.

S druge strane, priprema ovih kolačića nije baš tako jednostavna. Biskvit ne sme da bude ni previše mekan, ni previše ispečen, fil ume da curi ako nije dobro skuvan i potom umućen, pa je zato proveren recept za išlere zlata vredan.

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 300 g putera
  • 120 g pečenih lešnika
  • 200 g brašna
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 100 g šećera u prahu
  • 120 g kristal-šećera

Priprema:

U posudu stavite 100 grama šećera u prahu i 180 grama putera koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jedno žumance i nastavite da mutite da se sastojci lepo sjedine. U smesu dodajte 100 grama pečenih mlevenih lešnika, a onda i brašno i umesite testo.

Testo za išlere prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji. Nećete pogrešiti ni ako testo stoji preko noći u frižideru - to će pomoći da se lepše ispeče.

U posudi za kuvanje na pari razbijte dva cela jajeta, dodajte 12o grama kristal-šećera i umutite, pa dodajte 75 grama izlomljene crne čokolade i stavite na ringlu da se kuva. Fil je gotov kad varjačom povučete po dnu posude u kojoj se fil kuva i varjača ostavi trag.

Tad skinite posudu sa filom sa ringle, odmah dodajte puter i mutite, pa ostavite preko noći da se dobro ohladi.

Nemojte da strahujete da će fil za išlere početi da curi, jer ste ubacili puter u vruć fil - on će, zapravo, dobiti svilenkastu teksturu kad odstoji preko noći i biće savršen za spajanje išlera.

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medaljončiće i ređajte ih u tepsiju koju ste prethodno obložili pek-papirom. Pecite ih u rerni na 180 stepeni dok ne dobiju nežnu braon boju. Vodite računa da ih ne prepečete, jer je testo za biskvit veoma osetljivo.

Kad se biskvit ohladi, prebacite ohlađeni fil u dresir-kesu i istisnite manju količinu na jedan medaljončić, pa ga preklopite drugim. Tako utrošite sve biskvite i fil.

U šerpici rastopite preostalih 75 grama čokolade za kuvanje, dodajte malo ulja da bi glazura bila sjajnija, pa svaki išler vrhom umočite u rastopljenu čokoladu i ostavite da odstoji dok se glazura ne stegne.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo gemiš i oduševili se: Poslastica za sva čula

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti