• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelo koje je izazvalo "onlajn rat": Koja je tajna pica-bureka?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova kombinacija će nekome zaparati uši, a nekome oduševiti stomak

  • 1
Burek, pica burek

Foto: Shutterstock

Spojevi nacionalnih kuhinja i kombinovanje tradicionalnih specijaliteta obično prođe sa oduševljenjima.

Međutim, kada je bivši snouborder Rene Strgara je pokrenuo veliku debatu, kada je na svojim profilima na društvenim mrežama podelio recept koji praktikuje u svojim restoranima.

Naime, u pitanju je pica-burek ili kako on to opisuje "Pica-burek na balkanski način". Ovo je pokrenulo pravu vatru u komentarima, kada su neki opisali ovaj recept kao "kriminal kulinarstva", dok ga drugi obožavaju na sam pomen ovog spoja.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rene’s Sourdough Pizza (@renespizzaplace)

Sastojci

Testo:

  • 350 grama hlebnog brašna
  • 170 grama vode
  • 5 grama maslinovog ulja
  • 4 grama soli
  • 15 grama

Mešavina:

  • 200 grama mineralne vode
  • 2 grama soli
  • 20 grama ulja

Punjenje:

  • 250 do 350 grama mocarele
  • 400 grama paradajza iz konzerve 
  • 4 grama soli
  • pecorino sir
  • svež bosiljak i origano

Priprema

Brašno pospite u činiju, dodajte vodu, maslinovo ulje i so. Sve sastojke dobro izmešati i mesiti oko 10 minuta da dobijete glatko i elastično testo. Ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi 8 sati.

Posle 8 sati testo podeliti na male loptice težine oko 35 grama. Ostavite ih da odstoje 1 sat, pa ih tanko razvaljajte u krugove. Koristite mešavinu kukuruznog skroba i brašna da se ne lepe. Izrežite pravougaonike ili ih ostavite u krugovima.

Zagrejte rernu na 215 °C i pripremite mešavinu gazirane vode, ulja i soli.

Podmažite kalup za pečenje maslinovim uljem. Počnite da slažete listove testa i dodajte filove sledećim redosledom: tri prazna lista, malo mešavine gazirane vode, još jedan prazan list testa, fil (mocarela, paradajz, sir, bosiljak i origano), prazan list testa, mešavina gazirane vode i tako redom dok ne potrošite mešavinu i testo.

Završite sa listom testa, pa čačkalicom napravite mnogo rupa u bureku.

Burek pecite 40 minuta, sve dok mu kora ne porumeni.

Ostavite da odstoji nekoliko minuta da se ohladi pre rezanja.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • A

    21. maj 2023. | 16:01

    šunka pečurke artičoke maslike ...

    Podelite komentar