• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Domaća šampita sa čokoladnim prelivom: Recept za kolač kao iz poslastičarnice

Vreme čitanja: oko 2 min.

Provereni recept koji uvek uspeva

  • 0
šampita

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša i vešti ste u kuhinji, sigurno ste makar jednom probali da napravite šampitu po receptu koji ste dobili od majke ili bake.

Iako deluje jednostavno, ovaj kolač nije baš lako napraviti, jer treba biti dovoljno vešt za bi šam uspeo i da ušpinovani šećer ne bi počeo da natapa koricu.

Kad prave šampitu, profesionalni poslastičari obavezno dodaju razmućen želatin u beli deo i tako sprečavaju da šam spadne i upropasti izgled kolača.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 20 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike vruće vode
  • 3 kašike mleka
  • kesica praška za pecivo
  • 1 limun
  • 2 kesice želatina
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Umutite mikserom žumanca sa pet kašika šećera, dodajte dve kašike vruće vode, pet kašika brašna i prašak za pecivo, pa sve sjedinite varjačom.

Podmažite pleh, pospite ga brašnom, pa ulijte smesu za patišpanj i pecite na 200 stepeni desetak minuta, dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha. Ostavite patišpanj u plehu da bi kasnije kolač imao dobru formu. Kad se patišpanj ohladi, poprskajte ga mlekom.

Želatin izručite u manju posudu, dodajte 15 kašika vode, dobro razmutite i ostavite da nabubri.

Mikserom umutite pet belanaca, potom dodajte pet kašika šećera i sok od jednog limuna, pa napravite čvrst sneg.

Dok mutite belanca sa šećerom i limunovim sokom, u šerpicu sipajte preostalih 10 kašika šećera i 100 mililitara vode i ostavite da se ušpinuje tako da bude ređe nego za slatko.

U činiju sa umućenim belancima, šećerom i limunovim sokom lagano sipajte ušpinovan šećer i odmah zatim rastopljen želatin. Mutite mikserom dok se smesa sasvim ne zgusne, pa je prebacite preko patišpanja i ostavite da se ohladi.

Na ohlađenu šampitu stavite glazuru od čokolade. U šerpici rastopite dve kašike ulja i 100 grama čokolade za kuvanje, pa mešajte na sasvim tihoj vatri dok se sastojci ne sjedine. Potom glazuru pažljivo rasporedite preko šampite i ostavite da se stegne još sat-dva.

Secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti