• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za tradicionalne urmašice: Poslastica kojoj niko ne može da odoli

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnoge generacije odrasle su na urmašicama

  • 0
urmašice, hurmašice Foto:Shutterstock

Urmašice ili hurmašice su bosanski kolač koji je u ove krajeve stigao sa Bliskog istoka. Iako su baklave i tulumbe popularnije, urmašice su podjednako ukusne i jednostavne za pripremu.

Skoro svaka domaćica ima neki svoj recept prema kom pravi urmašice, a mi vam donosimo onaj tradicionalni.

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 400 g brašna

sastojci za preliv:

  • 500 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri.

Za to vreme umutiti jaje i šećer.

U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite.

Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umesite testo koje se ne lepi za ruke.

Testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.

Posle toga, rukama otkinite jedan deo testa i oblikujte valjak, pa taj deo stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe.

Pritisnite testo, pa ga odvojte i stavite u podmazen pleh.

Postupak ponavljate dok imate testa.

Urmašice pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.

Dok se urmašice peku, pripremite preliv.

U šerpu sipajte šećer i vodu, promešajte i stavite da se kuva na srednjoj vatri oko 15 minuta.

Na pola kuvanja, limun isecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuvate preliv.

Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom.

Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natoše.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moja Jela sprema San Sabastijan čizkejk, idealan predlog za prazničnu trpezu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti