≫ 

Evo kada vam je koža najosetljivija i u kojoj fazi ciklusa joj je potrebna dodatna nega

Koža na našem licu prolazi svakog meseca kroz promene

  • 0

U zavisnosti u kom ste danu ciklusa, vaša koža može da bude sjajna ili da se na njoj pojave neke dosadne i ružne bubuljice.

Razlog za to su hormonske promene koje se dešavaju u ovim periodima i najčešće nisu razlog za problematičnu kožu. Identifikovana su 4 različite faze tokom menstrualnog ciklusa i hormoni koji su zaslužni za izgled naše kože u svakom od njih.

Za nesavršenosti na vašem licu kriv je menstrualni ciklus. Foto: Pixabay.com

Folikularna faza

Folikularna faza počinje prvog dana ciklusa i završava se sa ovulacijom. U ovoj fazi telo proizvodi estrogen u velikim količinama kako bi se materica pripremila na oplodnju. Ukoliko ne patite od hormonskog poremećaja ovo biste trebali minimalno da osetite.

Faza ovulacije - traje tri do pet dana

Dešava se obično na sredini ciklusa, to jest oko dve nedelje pre nego počne menstruacija. Ovo je period kada su hormoni veoma osetljivi. Raste hormon koji stimuliše folikul i lutenizujući hormon koji stimuliše folikul da oslobodi jajnu ćeliju. Vaša koža će u ovoj fazi biti svetlija i zdravija. Nakon ovulacije, estrogen i testosteron počinju da se smanjuju, a progesteron raste pa je koža malo masnija.

Lutealna faza - traje 10 do 14 dana

Nesavršenosti na licu su potpuno prirodna pojava. Foto: Profimedia.com

Posle ovulacije, nastupa lutealna faza koja označava pad estrogena i testosterona, a rast progesterona. On je glavni negativac tokom ove faze jer utiče na to da koža otiče i povećava proizvodnju sebuma. Raste i telesna temperatura pa se stvara idealna atmosfera za nastanak akni i bubuljica. Koža postaje suva jer nema adekvatnu zaštitu od slobodnih radikala.

Menstruacija - traje tri do sedam dana

Dok vas muče grčevi, vaša koža treba da počne da se smiruje. Tokom menstruacije nivo hormona je jako nizak pa sada treba da prestanju sve tegobe iz prethodne faze. Možda će vam koža biti suva i gruba do kraja ove faze, sve dok estrogen ne počne da se penje. Savetujemo vam da hidrirate vašu kožu što je više moguće.

VIDEO: Zašto volimo da gledamo ceđenje bubuljica?

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA