6 zdravih namirnica koje nisu vredne brojanja kalorija

Za kvalitetnu ishranu pored voća,povrća, žitarica treba koristiti ove namirnice

  • 0

Nije tajna da nismo najveći ljubitelji brojanja kalorija, jer ima mnogo hrane koja je bogata kalorijama, ali ima divne prehrambene sastojke. Nisu sve kalorije jednake i iste, a takođe treba obratiti pažnju na vlakna, proteine i mikronutrijente kada se pridržavate zdravoj ishrani.

Konzumiranje ovih 6 namirnica, zajedno sa niskokaloričnom hranom kao što je voće, povrće i žitarice je najbolji način za pronalaženje ravnoteže u ishrani i za dobijanje svih hranjivih materija koje su vam potrebne za zdravlje.

Zapamtite, u svemu treba biti umeren!

1. Crna čokolada

Foto: Pixabay.com

Tamna čokolada nudi širok spektar pogodnosti osim ukusa - pokazalo se da poboljšava zdravlje srca, sprečava hronične bolesti, pa čak i smanjuje stres. Dok se samo jedan red tamne čokolade kreće između 150 i 170 kalorija, dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, vlakana, bakra i mangana. Potražite tamnu čokoladu koja ima malo šećera i napravljena je od 70% ili više kakaoa. Važno je napomenuti, međutim, što je veći broj kakaoa, to je veći sadržaj kofeina, tako da možete poželeti da konzumirate čokoladu ranije u toku dana.

2. Avokado

Foto: Pixabay.com

Iako samo polovina avokada sadrži preko 100 kalorija, ministarstvo zdravlja i dalje ima dobar razlog da promoviše voće kao svakodnevnu hranu. Avokado ima dosta mononezasićenih masti koje su zdrave za srce, koje vam pomažu da budete siti, regulišu hormone i stabilizuju šećer u krvi.

Avokado ima i 20 esencijalnih hranljivih sastojaka, kao i biljne sterole koji redukuju holesterol, kako bi dodatno zaštitili zdravlje vašeg srca. Samo budite svesni - preporučuje se konzumiranje samo jedne trećine avokada svakog dana.

3. Maslinovo ulje

limun i maslinovo ulje

Maslinovo ulje je još jedan izvor zdravlja. Kao i avokado, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti, koje su pokazale da poboljšavaju zdravlje mozga i štite od Alchajmerove bolesti. Pokazalo se da ulje ima i antiinflamatorna svojstva i važna je komponenta mediteranske ishrane (koja je proglašena najboljom u 2019. godini).

Pobrinite se da izaberete ono visokog kvaliteta i da se odlučite za zdravo ulje prilikom kuvanja na visokoj temperaturi. Potrošnja je taman oko dve kašike dnevno.

4. Kikiriki i puter od kikirikija

Foto-ilustracija: Profimedia

Maslac od kikirikija više nije jedini puter u igri. Bademi, indijski orah i lešnik postali su sve popularniji u poslednjih nekoliko godina. Iako je lako preterati, mala šačica oraha ili kašika maslaca od oraha daje vam vlakna, proteine, omega-3 masne kiseline i mnogo teško dostupnih mikronutrijenata, poput kalijuma i vitamina E. Kada dodate šaku ovih namirnica u salatu bićete više siti i imaćete manje masnih naslaga na stomaku.

5. Banane

Foto: www.pixabay.com

Banane često imaju lošu reputaciju zbog više kalorija i šećera, ali čine odličan deo uravnotežene ishrane. Često se navode kao odličan obrok posle treninga za sadržaj kalijuma, ugljenih hidrata i vlakana (plus, one su super pogodne za pakovanje u torbu za teretanu). Iako vam ne savetujemo da tokom dana od voća konzumirate samo banane, one čine odličan zalogaj ili dodatak doručku.

6. Punomasni jogurt

Printskin: Youtube/America's Test Kitchen

Potrošnja punomasnih mlečnih proizvoda je pokazala da sprečava dijabetes i gojaznost, suprotno popularnom verovanju. Pobrinite se da konzumirate malo šećera i da zadržite unos između jedne i tri porcije dnevno. Punomasni grčki jogurt je odličan izbor, jer je pun proteina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA