Ovo je hrana koja je promenila izgled ljudskog lica, pa više ne izgledamo kao neandertalci

Neverovatno, ali istinito

  • 2

Arheolozi su došli do zaključka da se oblik ljudskog lica drastično prtomenio zbog potpuno drugačijeg načina ishrane u odnosu na pračoveka. Evo kako nas je to hrana ulepšala.

Naučnici kažu se naše lice smanjilo i suzilo samo zato što jedemo obrađenu (kuvanu, prženu, pečenu) hranu. Arheolozi su ispitali fizionomiju glave čoveka u trajanju od 100.000 godina i zaključili da je lice mnogo tanje kod današnjeg čoveka nego kod neandertalca. Istraživači sa univerziteta Hal i Jork su čak počeli svoje ispitivanje od pračoveka afričkog porekla i pratili evolutivni razvoj lica do danas.

Neandertalci i majmuni imaju izražen "greben" između obrva odnosno iznad nosa, kao i široko lice i velike zube.

Kako su ljudi naučili da kuvaju hranu, zubi su počeli da se sužavaju, jer je postojala daleko manja potreba za kidanje hrane viličnim aparatom.

Foto-ilustracija: Profimedia

Autor studije dr Pol O'Higins sa Jork univerziteta je izjavio da industrijalizacija društva i moderna blaga ishrana mogu dovesti do daljeg nastavljanja sužavanja lica.

Ipak, postoje granice do koje mere ljudsko lice može da se smanji. Na primer, čovek mora da diše, a za to su mu potrebne dovoljno široke nosne šupljine, što znači da nos ne može biti nešto mnogo manji. Isto je i sa drugim delovima lica.

Ljudsko lice će definitivno nastaviti da se menja, a to ne zavisi samo od ishrane, već i od migracije, ekoloških promena i slično.

Foto: Shutterstock

Treba napomennuti da smo evoluirali i menjali fizionomiju lica i kako bismo bili socijalno prihvatljiviji. Pogledajte obrve. Imamo i veće čelo koje je sposobno da nabiranjem izrazi više različitih emocija. Naime, mišići lica mogu danas da izraze 20 različitih osećanja.

Teorija je objavljena u naučnom časopisu "Nature Ecology and Evolution".

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kom

    16. april 2019 | 16:13

    Ja znam barem nekoliko što liče na drugu sliku !!! Šta li su oni jeli ?

  • Viki

    16. april 2019 | 23:12

    Nista neucnici nisu otkrili. Zamlacuju ljude sa evolucijom koja nema nikakve osnove. I danas razlicite rase imaju razlicit oblik lica, narocito vilice. Neki africki narodi imaju izrazene celjusti i ceoni greben, pa opet nisu neandertalci. Ili na primer, Aboridzini iz Australije koji su podjednako inteligentni kao i svi drugi narodi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA