≫ 

5 saveta za lepotu koja su važila u vreme Marije Antoanete, a aktuelna su i sada

Kraljice su uvek vodile računa o svom izgledu na poseban način

  • 1

Marija Antoaneta je istini za volju bila prelepa žena koja se negovala. Postoji pet pravila koje je primenjivala kako bi održala fizički izgled na zavidnom nivou, a koja su se održala i do danas.

Kontroverznu francusku vladarku Mariju Antoanetu svet uglavnom pamti po čuvenoj izjavi - Ako nemate hleba, jedite kolače. Mada novija istorija kaže da je ona zapravo nikada u životu nije izgovorila.

Uprkos tome što je pogubljena zbog loših glasina svojih suparnica koje su ju prezirale, prvenstveno zbog njenog porekla, ali i odvažnog načina življenja, njeno ime je i danas sinonim za luksuz, lepotu i eleganciju.

Ovih pet pravila se Marija Antoaneta pridržavala kada je lepota u pitanju, a aktuelna su i u 21. veku.

Svoja osećanja izrazite šminkom

Francuska aristokratija 18. veka uživala je u luksuzu u izobilju, njihovi dvorci su bili grandiozni, njihove gozbe veličanstvene. Odeća je bila kičasta i skupocena, a šminka veoma upadljiva.

Članovi visokog francuskog društva svoja lica su bojili belom bojom, nanosili crveni ruž na usne i obraze, a žene su na licu crtale mladeže u obliku srca, zvezda ili meseca. Svaki mladež imao je poseban značaj, pa ukoliko bi žena na svome obrazu imala nacrtano srce bio bi to jasan znak da je zauzeta, dok bi oblici nacrtani u blizini očiju značili da je željna požude.

Antoaneta je bila poznata po crtanju mladeža u blizini usana što je značilo da želi poljubac.

parfem Pixabay

Nikada ne napuštajte kuću bez parfema

S obzirom na to da u čitavoj palati Versaj za vreme vladavine Marije Antoanete nisu postojali toaleti, dvorac je zaudarao na neprijatne mirise. Kako bi svoje odaje održala svežim i mirišljavim, Antoaneta je tražila da se spavaća soba svakodnevno ispuni sveže ubranim cvećem i mirišljavim cvetnim uljima. Navodi se da je najviše uživala u mirisu ruža i jasmina, dok joj je najdraži bio narandžin cvet.

Vladarka je bila toliko zaluđena cvetnim mirisima da je čak i za vreme svog boravka u tamnici dok je čekala javno pogubljenje giljotinom sa sobom imala bočicu parfema koji je za nju stvorio poznati francuski proizvođač parfema Žan-Luis Fargeon.

Pridržavajte se svojih navika za lepotu

Iznenađujući ritual kojeg se kraljica Francuske striktno držala jeste umivanje čudnovatim preparatom ''Eau Cosmétique de Pigeon'', koji je napravljen između ostalog i od prženih golubova. Iako je originalni recept ostao tajna, spekuliše se kako je preparat podsećao na današnje tonike za lice, jer se sastojao od peciva i komadića prženih golubova koji su uklanjali mrtve ćelije kože kao i od soka ljiljana, dinja, krastavaca i limuna koji blagotvorno deluju na kožu.

Nakon umivanja Antoaneta bi na kožu nanela toner u obliku kapi ''Eau des Charmes'', napravljen od vinove loze.

Za kraj rituala, kraljica je na lice stavljala masku od konjaka, mleka i jednog jajeta, koju čak i danas koriste brojne Parižanke.

Marija Antoaneta Foto: Wikipedia/Public domain

Mirišljavim kupkama se rešite stresa

Iako je istina da u vreme Francuske monarhije redovno kupanje nije bilo tako često, Marija Antoaneta svoje vreme često je provodila u kupatilu svojih odaja gde bi satima ležala i uživala u opuštajućim kupkama. Istoričari tvrde kako bi svoje kupke najčešće začinila pinjolama, semenkama lana, slatkim bademima kojima je trljala kožu i tako radila piling.

Vodite računa o svojoj kosi

U istoriji Mariju Antoanetu znamo sa ogromnom sedom perikom na glavi. Međutim, najpoznatija vladarka je imala predivnu kosu plavo-narandžastih lokni.

Antoaneta je za zdravlje i sjaj kose nanosila hidratantne maske napravljene od đumbira.

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA