≫ 

Evo kako da uz pomoć meda uklonite ožiljke, izlečite akne i učinite da vam koža izgleda lepše

O blagodetima meda i njegovoj službi lepoti postoje hvalospevi stari desetinama vekova

  • 0

Med se odavno popeo na tron kao kralj lepote kome ništa na svetu nije ravno, a da ne spominjemo da je gotovo nemoguće zamisliti neki odličan preparat za negu kože koji u sebi nema med.

Možemo da ga nađemo u maskama za lice i telo, šamponima, balzamima za usne, losionima za telo i mnogo toga drugog. Profesorka sa Jejla Mona Goara otkriva da je tajna meda u tome što on ima prirodna isceljujuća svojstva, a uz to podstiče proizvodnju kolagena i odličan je u borbi protiv starenja. Ima antiseptičko, antibakterijsko i protivupalno dejstvo i gotovo je nezamenljiv u nezi kože.

Evo nekoliko načina kako možete da iskoristite med da vam koža izgleda lepše i zdravije.

Hidratantna maska za lice

Žmurke, Oči, Oko, Obrve, Nokti, Lepota, Šminka, Lice, Nega lica, Veštački nokti, Maskara, ajlajner, Stres, Briga, Zabrinutost Foto-ilustracija: Profimedia

Šečer iz meda deluje poput pilinga, a med hrani i revitalizuje kožu. Pomaže u proizvodnji kolagena pa koža izgleda mlađe. Umiruje kožu sklonu upalama, isušuje kapilare i ublažava fleke i ožoljke. Nanesite sirovi med direktno na lice i ostavite da odstoji 20-ak minuta. Isperite toplom vodom i kružnim pokretima uradite piling lica.

Uklonite ožiljke

Antioksidanti u medu neguju oštećenu kožu i pomažu u procesu zaceljenja. Ukoliko mu dodate propolis kapi možete da smanjite vidljivost strija i depigmentaciju. Umasirajte sirovi med u kožu kružnim pokretima oko 2 minuta i isperite toplom vodom.

Zacelite rane

Med ima antiseptičko dejstvo i sprečava infekcije rana, a ujedno ubrzava proces zarastanja i sprečava nastanak ožiljaka. Nanesite sirovi med na ranu, ostavite minut do dva i lagano isperite.

Izlečite akne

Akne, Bubuljica, Lice, Lepota Foto: Pixabay.com

Med je odličan lek za akne iz domaće radinosti. Zbog svog protivupalnog dejstva smanjuje crvenilo i otok i akne brže nestaju. Nanesite sirovi med direktno na akne, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta i isperite.

Opuštajuća kupka

Kako biste se relaksirali i rešili stresa predlažemo da sebi priuštite s vremena na vreme kupku sa medom. Pomešajte dve kašike sirovog meda u čaši tople vode sve dok se med ne istopi. Dodajte sadržaj u kadu punu vode i potopite se. Možete da koristite i neke kupke koje se već nalaze na tržištu, a glavni sastojak im je med.

Odličan regenerator za kosu

Med je odličan i za vašu kosu, jer drži vlagu u kosi i ne dopušta nejno sušenje. Pomešajte četvrtinu šoljice sirovog meda sa vodom kako bi se istopio i poprskajte po kosi. Nanesite smesu posle šamponiranja, ostavite par minuta i isperite kosu toplom vodom.

Balzam za usne

Odličan je kod suvih i ispucalih usana. Nanesite med direktno na usne, ostavite da odstoji par minuta i isperite.

Za miran san

budjenje, spavanje, krevet Foto: Pixabay.com

Kada pojedete med dolazi do blagog porasta insulina u telu, serotonin se pretvara u melatonin i lakše zaspite zbog toga. Ukoliko se budite noću, kašika meda pomoći će vam da lakše ponovo zaspite. Uzmite kašiku meda 15 minuta pre odlaska na spavanje.

Olakšava bol kod opekotina

Zbog gore navedenih karakteristika, med pomaže kod oštećenja kože, pa čak i kod opekotina od sunca. Štiti opekotinu od infekcije, ali i smanjuje šanse z apojavu ožiljaka. Očistite opekotinu i utrljajte na nju par kapi meda. Ostavite da odstoji koliko god želite pre nego isperete vodom.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA