≫ 

Lakovi za nokte koji se prodaju i u Srbiji, a sadrže potencijalno smrtonosnu "toksičnu trojku"

Na prvi pogled bezazlen ritual za lepotu bi mogao da bude potencijalno jako opasan po naše zdravljem

  • 1

Kao što maskara može da izazove ozbiljne infekcije oka, tako i vaš lak za nokte može da ugrozi vaše zdravlje pa čak i da dovede u pitanje vašu plodnost.

Žene na godišnjem nivuo troše popriličnu sumu novca na sređivanje noktiju, ali da li ste znali da lakovi i skidači lakova za nokte sadrže u sebi čak 12 različitih hemikalija koje mogu da izazovu komplikacije koje uključuju oštećenje bubrega, probleme sa plodnošću, iritaciju kože pa čak i srčani udar.

Na šta posebno treba da obratite pažnju?

Obratite pažnju na toksičnu trojku!

Prva hemijska supstanca sa oznakom DBP je dibutil ftalat, koji se koristi se kao sredstvo za učvršćavanje noktiju i njihovu negu, a ova hemikalija može da izazove probelem sa plodnošću i defektima pri rođenju.

Lak za nokte Foto: Pixabay.com

Druga supstanca je toluen ili benzin koji laku za nokte omogućava da poliranjem ostaje glatka površina nakon lakiranja. Zbog ove hemikalije može doći do gubitka memorije, do oštećenja bubrega i gubitka kose.

Poslednja suprstanca u toksičnoj trojci je formaldehid koji daje poseban sjaj laku za nokte. Ova hemikalija je u mnogim istraživanjima proglašavana kancerogenom!

Neke od najpoznatijih marki lakova za nokte koje sigurno imate kod kuće sigurno sadrže formaldehid ili toulen prodaju se i u Srbiji (među njima su OPI i Essie), zbog čega bi trebalo da pogledate poleđinu laka pre nego što ga nanesete na nokte.

Japan i Švedska su odavno zabranili korišćenje formaldehida u kozmetičkim proizvodima, dok druge države još uvek nemaju ove zabrane.

Na žalost spisak toksičnih supstanci se ne završava na toksičnoj trojci. Postoji još najmanje 7 opasnih suprstanci koji sadrži gotovo svaki lak za nokte.

Udisanjem isparenja koja emituje lak za nokte, naročito hemijske supstance toulen, mogu se javiti glavobolja, vrtoglavica i slabost, a veće količine ove supstance mogu da oštete memoriju i mentalnu stabilnost.

Dugotrajno izlaganje toluenu može da izazove i gubitak vida.

Zaposleni koji su radili više od 20 godina u salonima i konstatno bili izloženi ovim hemikalijama imaju povećan rizik od razvijanja raka, tvrde naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA