Svi volimo da izgledamo lepo na fotkama, ali znate li da doterivanje slika uzrokuje teška oboljenja

Danas postoji na stotine programa i aplikacija koji će vam u svega nekoliko klikova obrisati bore, ukloniti podbradak, izbeliti zube i "skinuti" 10 kilograma

  • 4

Od sestara Kardašijan pa do Lindzi Lohan, gotovo da ne postoji poznata zvezda koja svoje fotografije ne doterije u fotošopu. I nije samo lice ono na čemu se "radi". Stanjuje se struk, izdužuju noge, a najnoviji trend je "povećavanje" zadnjice.

Po ugledu na svetske dame i "obične" devojke se do neprepoznatljivosti "ulepšavaju" na slikama koje objavljuju na društvenim mrežama, a ova lažna slika koju prezentuju svetu o sebi i sopstvenom izgledu navodno im podiže samopouzdanje.

Zbog velike potražnje, danas postoji na stotine programa i aplikacija koji će vam u svega nekoliko klikova obrisati bore, ukloniti podbradak, izbeliti zube i "skinuti" 10 kilograma.

instagram fotosop fotke fotosopirane cice Foto: Društvene mreže

Stručnjaci upozoravaju da je preterano doterivanje fotografija u fotošopu i drugim sličnim programima opasno po mentalno zdravlje, prvenstveno žena budući da su one te koje najviše pribegavaju ovim trikovima.

Jedna od vatrenih protivnica ovakvog ulepšavanja je i Emili Klarkson, britanska blogerka koja ističe da ovaj svetski trend stvara generacije žena i muškaraca sa psihičkim problemima.

Zašto? Pa niko ne može da pobegne od stvarnosti. Preterano doterivanje fotki vremenom dovedi do toga da počnemo da verujemo da zaista izgledamo kao na slikama. Gubimo vezu sa realnošću, a svoju vrednost merimo "lajkovima" na društvenim mrežama. I tako, naoružani lažnim sampouzdanjem se upuštamo u stvarni svet i tu nastaje problem. Ne dobijamo reakciju na kakvu smo navikli u virtualnom svetu. I tada nastaje depresija.

Fejsbuk, Facebook, devojka, zena, nasilje nad zenama, uplakana, drustvene mreze, kompjuter, racunar, neuspeh, posao, mobing, place Foto: Pixabay

Sve ono sampouzdanje koje smo stekli savršenim fotkama na društvenim mrežama se raspršuje u sekundi i odlazimo u potpuno drugu krajnost. O sebi mislimo sve najgore, a granice naše nesigurnosti i nezadovoljstva prelaze fizički izgled... Što sve vodi u duboku depresiju, anksioznot i brojna druga psihička stanja.

Upravo zato stručnjaci apeluju da se okanemo ovog opasnog trenda i da živimo život van ekrana naših telefoan i kompjutera.

A u kojoj meri vi sebe ulepšavate na fotografijama za Fejsbuk i Instagram?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    19. oktobar 2019 | 11:38

    Pogledajte samo kod nas karleusu, niko nije gori od nje. Ona na svim slikama sebi poveca celo, napravi prcast nos, skine bodbradak, skine stomak, napravi strukic, stanji noge. Kad neko objavi prave paparaco slike ili je vidi uzivo to kao da nije ista osoba. Uzivo izgleda ocajno

  • plavi safir

    19. oktobar 2019 | 13:16

    Koristim instagram ali nikad nisam ukrasavala slike. Objavim sliku kakva je. Šta vredi da na slici izgledam mnogo lepše? Koga lažem? Sebe i druge!! Ali prvo sebe. Kad sretnem neke koje znam uživo a znam im slike sa instagrama dodje mi da se smejem samo.

  • Ja

    19. oktobar 2019 | 14:15

    Sam se cudio kako je svaka zgodna i lepa ,seljak nisam znao za te vase foto sopove😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA