Odmah ćete baciti čokoladicu kada vidite koliko treba da istrčite da biste je sagoreli, a tek kafu

Kako biste sagoreli srednju moka kafu morali biste da istrčite čak 28 minuta

  • 4
Gorenje kalorija Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Eksperti upozoravaju da bi proizvođači grickalica i slatkiša trebalo na proizvodima da pokažu koliko je vežbanja potrebno da biste sagoreli 200 kalorija dnevno.

Na svetskom nivou zavladala je kriza gojaznih. Sve je više ljudi koji se bore sa gojaznošću koja se odavno smatra bolešću.

Kako bi stali na put nezdarvoj ishrani eksperti kažu kako bi dobra ideja bila kad bi proizvođači hrane na svojim proizvodima napisali koliko bi trčanja, plivanja i vožnje bicikla bilo potrebno da sagorite proizvod koji ste uneli u organizam.

Umesto što bi napisali samo kalorijsku vrednost određene namirnice potrošačima bi mnogo više značilo kada bi na poleđini proizvoda pisalo koliko minuta je potrebno trčanja kako bi sagoreli unetu namirnicu.

Primera radi: da biste sagoreli čokoladicu od 229 kalorija bilo bi vam potrebno 42 minuta šetnje, 22 minuta trčanja, 24 minuta vožnje bicikla ili 12 minuta plivanja.

Jedna kesica čipsa ima 171 kaloriju. Kako biste nju sagoreli potrebno vam je 31 minut šetnje ili 16 minuta trčanja.

Čaša gaziranog pića ima 138 kalorija, a za to bi vam bilo potrebno 13 minuta trčanja.

cocktails, kokteli, ice, led, piće, kafić Foto-ilustracija: pixabay.com

Da biste sagoreli 1/4 velike pice koja ima 449 kalorija bilo bi vam poterbno čak 43 minuta trčanja.

Srednja moka kafa, koju mnogi s uživanjem piju, ima čak 290 kalorija, a za njenoi sagorevanje bilo bi vam potrebno 28 minuta trčanja.

Eksperti kažu kako bi na ovaj način stimulisali ljude na fizičku akticnost, ili ako ne na aktivnost, onda na odricanje od nezdravih navika u ishrani.

- Kada smo pokazivali ljudima ovakve oznake na hrani zaista su razmišljali dva puta kada je trebalo da pojedu neku nezdravu namirnicu, zaključili su.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srk

    13. decembar 2019 | 16:11

    To se sve potire sa stresom i nervozom... Slim fit sam totalno :)

  • Mmj

    13. decembar 2019 | 15:51

    Kako da ne... pun mi je kontejner, sve sam pobacao...

  • Mlatko Radic

    13. decembar 2019 | 16:00

    Cokoladu koje gramaze?Najbitnije nije napisano jer prosecno u cokoladama oko 55-60 % tezine ide na secer.I to ne bilo koji secer nego onaj losi industrijski.Ja cokoladu nisam pojeo 6 godina.Vama koji jedete savetujem samo crne cokolade sa vise kakaoa ali u skromnim kolicinama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA