Kozmetički proizvod koje mnoge Srpkinje koriste, a ne znaju da može da izazove smrt

Zanimljiva studija koju je sproveo Aston Univerzitet u Velikoj Britaniji još jednom je dokazala da kozmetički proizvodi mogu da predstavljaju izvor opasnih zaraza, a neki od njih i da izazovu smrt.

  • 0
Devojka šminka Foto: Shutterstock

Studija Aston Univerziteta je otkrila da pojedini od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda predstavljaju plodno tlo za širenje smrtonosnih bakterija.

Većina šminke poput bjuti blendera, maskare i sjaja za usne, može da bude zaražena potencijalno smrtonosnim bakterijama na koje većina antibiotika ne reaguje, upozorili su istraživači.

- Na proizvodima za šminkanje, koje milioni ljudi koriste svakog dana, pronađene su bakterije kao što su ešerihija koli i stafilokoka. Bakterije se skupljaju zato što se kozmetika ne čisti i koristi se čak i nakon isteka roka trajanja - kazao je autor studije Amrin Bašir.

Dok su mnoge vrste bakterije ešerihije koli bezopasne po život, neke mogu da izazovu dijareju praćenu krvlju, a u najgorim slučajevima i probleme sa bubrezima i smrt.

Devojka šminka Foto: Shutterstock

U okviru studije koja je objavljena u "Žurnalu mikrobiologije" bakterija može da izazove razna oboljenja, od kožnih infekcija do trovanja krvi, u slučaju ako se kozmetika zaražena bakterijama koristi u blizini očiju, usta ili posekotina. Rizik je posebno naglašen kod osoba koje imaju oslabljen imuni sistem.

U toku studije, istraživači su radili posebnu analizu bjuti blendera, jednog od najpopularnijih sunđera za šminkanje, koji se koriste za nanošenje pudera i konturisanje. Upravo kod njih je pronađen najveći nivo potencijalno opasnih bakterija. Zanimljiv je podatak da većina sunđera (čak 93%) nikada nije bila čišćena, dok više od dve trećine (64%) je u toku upotrebe pala na pod ili na neki drugi način stupila u kontakt sa prvljavštinom.

Bjuti blender često koriste poznate ličnosti, a smatra se jednim od najpopularnijih proizvoda u industriji lepote koji se prodaje širom sveta. Poslednjih godina i među Srpkinjama je postao trend i mnoge dame ističu da je korišćenje ovih sunđerčića bitan deo njihove dnevne rutine.

Upravo zato, ukoliko ga koristite, veoma je važno da ga održavate čistim nakon svake upotrebe i da ga s vremena na vreme zamenite novim.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA