≫ 

Želite da vam kosa raste brže? Ove namirnice će vam to omogućiti

Da li jedete neke od ovih namirnica?

  • 0

Da li nekada imate osećaj da vam kosa ne raste?  Želite li da prirodnim putem dođete do zdrave kose? Prema rečima dijetetičarke Ro Hantris, postoji širok spektar prirodnih namirnica koje sadrže određene vitamine i minerale koji utiču na rast kose.

Hello magazin je izdvojio 13 namirnica koje su najbolje za rast i jačanje kose, zato kad god možete pojedite porciju više nego inače ili kombinujte nekoliko namirnica sa spiska.

piletina, pilece meso, belo, rucak, hrana, kuhinja Foto: Pixabay

Piletina

Piletina i mnoge druge namirnice pune proteina su od suštinskog značaja za zdravu kosu i njen rast. Protein deluje kao gradivni blok na sve naše ćelije, uključujući i ćelije u našoj kosi. Do opadanja kose često dolazi i zbog slabog unosa proteina.

Jaja

Na koji način najčešće spremate jaja? Nije ni bitno. Kajgana, jaje na oko, pa i ona jaja iz rerne podjednako dobro utiču na aktivan rast kose. Jaja nude širok spektar zdravstvenih benefita, zato je njihovo uključivanje u redovnu ishranu veoma bitno. Ova namirnica osim što je bogata proteinima sadrži i Biotin koji takođe pospešuje brži rast kose, ali i njeno jačanje.

Sardine

Svi imamo tog jednog prijatelja koji ne može da zamisli život bez sardina i jede ih na sve moguće načine. Oni možda imaju pravo, jer su sardine i ostale masne ribe glavni izvor omega 3 masnih kiselina i imaju protivupalna dejsta na naš organizam. Masna riba održava vašu kosu zdravom i potpomaže stvaranje masti na skalpu.

avokado foto: pixabay.com

Avokado

Milenijalci sigurno znaju da je konzumiranje avokada zdravo za njih, ipak su oni ovu zelenu namirnicu učinili veoma popularnom. Avokado je između ostalog bogat vitaminom E, koji je veoma bitan za rast kose. Jedinjenje svih vitamina u avokadu poboljšavaju cirkulaciju krvi zbog koje folikule kose rade efikasnije.

Spanać

Iako Popaj možda nije najbolji primer za ovu namirnicu, jer je bio ćelav, ovaj crtani junak je imao pravo što veruje u ovo moćno povrće. Spanać je pun nutritijenata od folata do gvožđa i vitamina A i C, od kojih svi podstiču rast kose. Ovo povrće možda ne podstiče ubrzan rast bicepsa, ali rast kose je druga priča.

Losos

Ova riba je prepuna nutrijenata, pogotovo onih koji pospešuju rast kose. Sadrži proteine, vitamin D, omega 3 masne kiseline i još mnogo stvari koje stimulišu rast kose.

kinoa s povrcem Foto-ilustracija: Pixabay.com

Kinoa

Dobra stara kinoa je pre par godina krunisana kao kraljica za čišćenje organizma. Na dugoj listi zdravstvenim benefita, kinoa je odlična i za rast kose, jer je puna cinka. On održava kosu i podstiče njen rast. Kada je kosa suva i slaba, to se povezuje sa manjkom cinka.

Seme suncokreta

Ovo seme je odličan izvor vitamina E, koji je odlični antioksidant. Vitamin E štiti naše ćelije od oštećenja, ali ga povezuju i sa prevencijom opadanja kose i stvaranjem peruti.

Narandže

Ovaj divni citrus je pun vitamina C, A i antioksidanata koji promovišu rast kose. One su odličan izvor vitamina C, koji potpomaže absorpciju gvožđa. Upravo iz tog razloga je ceđena narandža idealno piće za doručak od žitarica, brže upija gvožđe iz obroka koji ste pojeli.

Slatki krompir

Većina ljudi ne zna da i slatko povrće može podstaći rast kose. Slatki krompir možete služiti u više varijacija, kao pomfrit, pire ili na pekarski način i opet će biti dovoljno zdrav za vaš organizam i kosu. Sladak krompir sadrži beta-karoten koji nakon kozumacije postaje vitamin A. Ovaj vitamin pomaže koži da napravi sebum koji je mastan i koji pomaže vašem skalpu da ostane zdrav.

Orasi, Orašasti plodovi, Brazilski orah, Indijski orah, Badem, Lešnik Foto-ilustracija: Profimedia

Brazliski orah

Brazilski orah pomaže skalpu da ostane zdrav i samim tim promoviše rast kose. On je odličan izvor selena, moćnog oksidanta koji štiti naše ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Šargarepa

Možda nije naučno dokazano da vam šargarepa omogućuje da vidite u mraku, ali je dokazano da ovo povrće pomaže vašoj kosi da raste brže i da bude zdravija. Biotin pripada porodici vitamina B i on sprečava kosu da opada i da postane suva. Šargarepe su odličan izvor Biotina, ali i vitamina A.

Žuta babura paprika

Žuta babura paprika je odlična za kosu i vaše zdravlje. Kruže glasine da apliciranje ove paprike na skalp podstiče bolju cirkulaciju krvi u vlasištu. Međutim, ako ipak više volite da konzumirate ovo povrće, one su sjajan izvor vitamina C koji se koristi za formiranje kolagena koji pomaže našem telu da ostane kompaktan.

Video: Nutricionistkinja Ana Petrović o modernim supernamirnicama

K.B.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA