6 pitanja koja sebi morate postaviti pre nego što odlučite da odete "pod nož"

Da li želite da vaša operacija doprinese tome da nađete momka/devojku ili dobijete posao iz snova?

  • 2

U Velikoj Britaniji, 52% žena između 18 i 34 godine kažu da razmišljaju o estetskoj hirurgiji u sadašnjosti ili u budućnosti.

Sa poznatim ličnostima koje iskreno govore o tome, i sa porastom aplikacija i filtera koje vam doprinose da "napumpate" usne u virtualnom svetu, estetska hirurgija je danas u trendu više nego ikad.

Ako razmišljate o ovakvom poduhvatu, ovo su šest pitanja koja sebi morate da postavite pre nego što se tome podvrgnete:

1. Da li ovo radim da bih izgledao/la kao neko drugi?

 

- Pojedini pacijenti mi donesu "filtrirane" fotografije sebe, pa mi kažu da tako žele da izgledaju; sa velikim očima ili savršenom kožom - kaže hirurg Tižon Ešo i dodaje:

- To je nerealno. Jedno je Photoshop, a drugo stvarnost. Ako mi dođu pacijenti sa fotografijama poznatih ličnosti na koje nimalo ne liče, tad je vreme za uzbunu. Jednom mi je suprug klijentkinje pred njenu operaciju poslao 30 fotografija grudi javnih ličnosti. Otkazao sam operaciju.

Estetska hirurgija, Grudi, Sise, Ožiljak, ožiljci, Grudi, Operacija, Silikoni, Augmentacija

Foto-ilustracija: Profimedia

2. Da li da očekujem da će se nešto drugo promeniti?

 

Ako ste iskreni prema sebi, da li želite da vaša operacija doprinese tome da nađete momka/devojku ili dobijete posao iz snova? Operacija nije magični štapić i jedino što će se promeniti je deo tela koji želite da promenite.

3. Jesam li fizički i psihički u kondiciji?

 

- Telo vam mora biti zdravo i u optimalnoj snazi pred ovakav poduhvat - napominje doktor Tižon i savetuje:

- Treba da prestanete da pušite i da zakažete operaciju u vreme kad se psihički dobro osećate. Raskid, smrt roditelja, bilo šta što je mentalno izazovno nije odgovarajuće vreme za operaciju.

4. Da li sam proverio/la preporuke i verodostojnost hirurga?

 

Nemojte tražiti hirurga samo na društvenim mrežama. Proverite i njegov zvanični sajt, raspitajte se po bolnicama i zdravstvenim centrima, pitajte njegove prethodne pacijente. Pitajte i dotičnog hirurga da li je osiguran i šta se dešava ako ste nezadovoljni rezultatom.

hirurgija, operacija

Foto: Pixabay.com

5. Koji je krajnja granica?

 

Promenili ste oblik nosa, ali vam brada sad izgleda čudno. Prema rečima doktora Tižona, postoje pacijenti koji, kad im splasne primarni entiuzijazam, traže novi deo tela koji bi da promene.

- Savetujem klijentima da zamisle kompletan ishod i da tu podvuku crtu. Dobar hirurg će predvideti na kojim delovima tela biste želeli buduće zahvate, pa ako radite očne kapke, pogledaće i obrve. Kad nešto promenite, drugi delovi lica i tela će izgledati malo drugačije. Imajte to u vidu - ističe doktor Tižon.

6. Da li sam se pripremio/la za negu nakon operacije?

 

Razmislite koliko dana s posla je potrebno da uzmete, napunite frižider namirnicama, ako živite sami - zamolite prijatelja da taj period provede kod vas.

- Pojedinim pacijentima je potrebno sedam dana da se oporave, dok drugima treba od tri do četiri sedmice. Nakon operacije možete upasti i u depresiju, pa nek vas to ne iznenadi. To može biti posledica anestezije - napominje doktor Tižon.

(Telegraf.rs/Thesun.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    26. januar 2020 | 12:41

    Žao mi je takvih ljudi. Bolesni su, jer kompleks je najgora bolest. A nisu ni pemetni, cim podpadaju pod uticaj nečijih diktata kako treba da se izgleda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA