5 najboljih načina za izbeljivanje zuba koje podržavaju svi zubari

Posle ovih saveta sigurno ćete se više smejati

  • 7
zubi, izbeljivanje

Pixabay.com

Zdravlje zuba je veoma bitno za celokupno zdravlje, ali i za vaš izgled. Osmehom, između ostalog, ostavljate prvi utisak, a ako zubi nisu baš najreprezentativniji, sigurno je da nećete postići ni željeni utisak, naročito ako pokažete žute zube. Ipak, ne treba da očajavate, jer postoji nekoliko način za efikasno izbeljivanje zuba, piše Realsimple.

Narednih pet metoda su najbolje za izbeljivanje, a u tome se slažu svi zubari.

1) Žvakanje hrskavog voća i povrća

 

Sasvim jednostavna stvar, kao što su sveže voće i povrće, može da bude od pomoći u izbeljivanju zuba. Žvakanjem svežih namirnica možete da uklonite ostatke druge hrane između zubi i bakterije, kao i spoljašnje mrlje i žutilo. Najbolji prirodni izbeljivači su jabuke, rotkvice, celer, kelj i šargarepe. Ipak, nemojte se nadati drastičnoj promeni u boji, jer je žvakanje ovih svežih namirnica delotvornije u sprečavanju nastanka žutila nego u njegovom uklanjanju. Ono što je najbolje u ovom slučaju je to što nema negativnih efekata.

2) Paste za izbeljivanje

 

Paste za izbeljivanje zuba su dostupne svima. Ipak, one samo uklanjaju površinske mrlje, dok boja vaših zuba ostaje nepromenjena. Drugim rečima, ukoliko zubi zbog starosti počnu da vam žute, neće vam pomoći nijedna pasta za izbeljivanje. Bez obzira na to, one su dobre za održavanje higijene zuba i nisu agresivne, a pomoći će vam i u usporavanju procesa žutenja.

3) Trake za izbeljivanje

 

Jedna od najpopularnijih kućnih metoda za izbeljivanje su trake za izbeljivanje, koje sadrže hidrogen peroksid, isti agent za izbeljivanje koji se koristi prilikom profesionalnih tretmana. Ipak, procenat hidrogen peroksida u njima je veoma mali, pa one nemaju dugoročni efekat kao profesionalno izbeljivanje, ali sa njima dobijate uočljive rezultate. Najbolje je kombinovati ih sa pastama za izbeljivanje kako bi efekat bio što jači. Obavezno pročitate upustvo na njima, jer većinu traka nije dobro koristiti duže od dve nedelje zaredom, a najbolje je da počnete da ih koristite odmah nakon godišnjeg pregleda i čišćenja kod zubara, jer ćete tako imati najbolji rezultat.

zubi razlika izbeljivanje zuba

foto: pixabay.com

4) Profesionalna oprema za kućno izbeljivanje

 

U ovom slučaju vaš zubar priprema jedinstvena ležišta za vaše zube koja se pune gelom za izbeljivanje. Ovaj postupak daje rezultate koji mogu da traju od dve nedelje do četiri meseca i kombinacija je profesionalnog izbeljivanja (zbog jačine proizvoda koji vam je dao zubar) i kućnog izbeljivanja (jer ga obavljate sami, van ordinacije).

5) Profesionalno izbeljivanje

 

Profesionalno izbeljivanje je ono koje obavlja zubar u ordinaciji koristeći visoku koncentraciju hidrogen peroksida i ono daje najefikasnije i najdugoročnije rezultate. Ako ste dobili dobre rezultet samostalnim izbeljivanjem, tek ovde ćete biti oduševljeni izgledom svojih zuba. Osim gela, zubari prilikom tretmana koriste i specijalnu ultraljubičastu svetlost kako bi ubrzali izbeljivanje. Moguće je da će vam posle ovog izbeljivanja zubi biti osetljivi, ali taj osećaj prestaje posle dan-dva.

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    28. februar 2020 | 21:24

    А нико да спомене редовно прање зуба!?И ко каже да сви ЗУБАРИ подржавају!??? Можда зубари, али прави доктори стоматологије, сигурно не!!!!

  • Predator

    28. februar 2020 | 21:06

    U srbiji pola stanovništva nema zube pi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA