≫ 

Ove 4 navike u ishrani sabotiraju vas u borbi protiv bubuljica

Ako ih iskorenite, oporavićete svoju kožu ili bar smanjiti broj bubuljica

  • 2
Akne, Bubuljice, Koža Foto: pixabay.com

Bubuljice, naročito ako dolaze u rojevima, umeju da budu veoma iritantne i bolne, a njihovom stvaranju doprinosimo i sami svojim navikama u ishrani. Ne postoji univerzalan način da ih se oslobodimo, ali ako znamo šta podstiče njihovu pojavu, možemo bar da smanjimo njihov broj ili učestalost javljanja, piše Realsimple.

Ove četiri dijetetske navike utiču na pojavu bubuljica i trebalo bi da ih svedete na minimum ako želite da ih se otarasite.

1) Šećer

Šećer najviše utiče na izgled naše kože, što su loše vesti za sladokusce. On deluje na vlakna kolagena i otežava proces oporavka našeg tela. Glukoza i fruktoza takođe vezuju aminokiseline u kolagenu i elastinu, izazivajući glikaciju. Drugim rečima, šećer može da ubrza starenje, što se najpre vidi na koži, jer je ona najsklonija oštećenjima.

2) Hrana sa visokim glikemijskim indeksom

Ako ste upoznati sa keto dijetom, onda već znate za namirnice sa visokim glikemijskim ideksom, kao što su krompir, voće bogato šećerom (banane i lubenice), beli pirinač i tako dalje. Glikemijski indeks se odnosi na visok unos ugljenih hidrata koji se brzo vare i upijaju, pa utiču na povećanje nivoa glukoze u krvi i na koncentraciju insulina u njoj. Povećana količina insulina utiče na ćelije kože i lojnu žlezdu i dovodi do zapušavanja pora, a površina naše kože postaje masnija, što izaziva stvaranje bubuljica.

bubuljice, akne, teme, kosa Foto: Pixabay

3) Čokolada nije ni upola strašna koliko neke druge poslastice

Bela i mlečna čokolada utiču loše na našu kožu, ali ne koliko krofne, milkšejkovi i druge poslastice koje sadrže dosta šećera i ugljenih hidrata. Crna čkolada je naročito bezopasna, jer ima veliku količinu kakaoa i nizak glikemijski indeks.

4) Mlečni proizvodi

Iako veza između mlečnih proizvoda i čokolade još nije u potpunosti jasna, naučnici imaju teoriju da hormon rasta koji postoji u kravljem mleku može da izazove zapaljenja i da iziritira kožu. Zbog toga dermatolozi preporučuju onima koji imaju problema sa bubuljicama da smanje unos mleka i mlečnih proizvoda koliko god je to moguće.

Šta još treba da znate

- Unosite više vitamina A, jer oni koji imaju visoku koncentraciju ovog vitamina u krvi imaju manje masnu kožu.

-  Ne verujte u priče da kafa i čaj podstiču pojavu bubuljica. Zeleni čaj se pokazao i kao dobro sredstvo za smanjivanje lučenja loja.

- Probiotici su dobri za kožu, jer sprečavaju zapaljenja tako što se mikrobi koji se nalaze u njima bore protiv bakterija i parazita. Osim toga, jedna studija je utvrdila da su probiotici dobri u sprečavanju pojave bubuljica.

Video: Zašto volimo da gledamo ceđenje bubuljica

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    19. jun 2020 | 19:17

    Manje slatkisa i koristi kremu od pcelinjeg otrova, Magija pcele vase lice ce blistati a bubuljica nece biti.

  • Lira

    1. avgust 2020 | 22:10

    Samo ja znam tajnu večne mladosti: odeš u košnicu po meda, pčele te izbodu,pa meda na sebe,pa meda u sebe i ostade velno mlad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA