≫ 

Vežbajte sa Ivom: Od danas ekskluzivno na portalu "Telegraf" vežbe istezanja za sva godišta i polove

Sa Ivom ćete imati prilike da vežbate ponedeljkom, sredom i petkom samo na portalu "Telegrafa". Ali, hajde pre prvog treninga da se upoznamo.

  • 3
Iva Zimonjić foto: privatna arhiva

Iva Zimonjić je ritmičkom gimnastikom počela da se bavi sa 8 godina u GK “Partizan” gde je provela celu svoju sportsku karijeru. Najbolje rezultate postiže kada je bila seniorka, pa je tako petostruka uzastopna prvakinja Jugoslavije, ima dva osvojena Kupa Jugoslavije, a učestvovala je na 4 evropska i 2 svetska prvenstva. Pojavljivala se i na brojnim međunarodnim turnirima, a od najboljih rezultata svakako izdvaja 7. mesto u finalu Svetskih igara mladih u Moskvi 1998. godine dok je 1997. proglašena za najbolju sportskinju Sportskog društva “Paritzan”.

- Ritmička gimnastika je, za mene, najlepši sport za devojčice. On je kombinacija svega onoga što većina devojčica voli – gimnastike, baleta, plesa i sporta. Jedan je on najboljih bazičnih sportova sa kojim može da se počne već sa 3 godine. Razvija telo na pravi način, utiče na pravilan razvoj, na lep hod, držanje, razvija gracioznost, muzikalnost, kreativnost, spretnost i motoričke sposobnosti. Takođe vas uči da od malena vodite računa o sebi i svom izgledu. Upravo je i mene ritmička gimnastika naučila svemu tome, ali i omogućila da u vreme kada moji vršnjaci nisu izlazili iz zemlje (90-ih godina), proputujem skoro ceo svet – kaže Iva u razgovoru za “Telegraf”.

Iva Zimonjić foto: privatna arhiva

Nakon 9 godina rada u jednom privatnom beogradskom klubu u kojem je radila kao trener, pre skoro dve godine otvorila je svoju školu za ritmičku gimnastiku koja nosi njeno ime.

- Škola trenutno radi na dve lokacije, na Novom Beogradu (blok 45) i u Zemun, a u njoj vežba oko 80 devojčica. Pored mene, radi još 4 trenera. U moju školu mogu da se upišu devojčice već od treće godine, ali je najbolji uzrast za početak 5-6 godina, jer je dete tad zrelo da isprati trening od početka do kraja kako treba.

U trenutku kada nam je ograničeno kretanje, neki možda više i jedu, a to će svakako ostaviti posledice po izgled mnogih ljudi.

- Zato je veoma važno da pronađemo način da se pokrenemo baš sad kad, realno, imamo više vremena za to. Prostor ne treba da bude izgovor, dovoljna je samo želja i volja i videćete kako će vam vreme proći lepše i lakše, a osim što možete da sprečite promene na gore, možete da utičete da vam telo još bolje izgleda i da se bolje osećate - ističe.

Iva Zimonjić foto: privatna arhiva

Stoga je Iva pokrenula program vežbi koje se nazivaju Stretching, odnosno istezanje.

- Istezanje sprečava hronični bol i povrede, poboljšava mišićni tonus i olakšava bilo koji pokret, ali isto tako istezanje može da snizi povišen krvni pritisak i da olakša stres, kojem smo svakodnevno izloženi. Istezanje je odličan način da poboljšate svoju kondiciju i pokretljivost, oslobodite se od stresa, ublažite bolove u leđima i poboljšate držanje. Što se tiče mojih vežbi, nije važno kog ste pola i koliko imate godina, važna je želja da učinite nešto dobro za svoje telo. Potrebno je da odvojite dnevno 10-ak minuta minuta za ove vežbe. Takođe, ne treba da brinete ukoliko neku vežbu ne možete da izvedete, radite koliko vam prija. Polako, budite vredni i uporni i svaki put će biti sve lakše – zaključila je ona u razgovoru za “Telegraf”.

Sa Ivom ćete imati prilike da vežbate ponedeljkom, sredom i petkom samo na portalu Telegraf.rs. Pa, hajde da krenemo sa prvim treningom istezanja.

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keljo

    6. april 2020 | 10:39

    Hvala puno Iva.

  • Ja

    6. april 2020 | 10:31

    Dobro je poznajem, ona je isla u o,s.,,Stevan Sindjelic ",Bila bas uspešna, a vidim da je i sad. Nista se nije promenila

  • Zoki

    6. april 2020 | 13:23

    Znam je iz Pinkija. Trenirala decu u Ritmu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA