≫ 

Opasan trend koji hara Srbijom: Ovo je prava istina o mačjim očima za kojim devojke "lude"

Estetski hirurzi upozoravaju da ne padate na reklame sa Instagrama

  • 11
Kim Kardašijan Melanija Tramp foto: Tanjug/AP; Profimedia; pixabay.com

Podizanje kapaka i obrva posebnim nitima u nameri kreiranja tzv. mačjih očiju pravi je hit u Srbiji, a mnoge influenserke su čak snimale sam zahvat koji se sprovodi tako što se nit podvuče ispod kože oko očiju.

Tako su mnoge žene "poludele" za kratkim i popularnim zahvatom koji čak ni ne košta previše. Međutim, istina o ovakvim zahvatima je potpuno drugačija, a mnogi estetski hirurzi ne savetuju devojkama da tako nešto rade.

Zahvat se izvodi specijalnim hiruškim nitima koje imaju zupce. Nit kada se gurne pod kožu i krene da se vraća nazad onda se zupci kače, poput popinog praseta. Dakle, kada se nit gura prema napred nema problema, a kada se gura nazad zupci počinju da vuku kožu.

Specijalista estetske i rekonstruktivne hirurgije dr Drago Matijašević ističe da ako želimo da to bude kvalitetno urađeno onda tzv. svilene niti nisu rešenje.

- To se u većini slučajeva radi neoperativno botoksom kojim se dobija lep rezultat sa zadržavanjem prirodnog izgleda. Uglavnom se radi kod žena i poenta je da taj ugao oka izgleda lepo, a oko otvoreno. Međutim, imate trend da su vrlo popularni, ja bih rekao na društvenim mrežama samo, tretmani koji se rade tim specijalnim nitima. Ono što ja primećujem, a 99 odsto laika ne primećuje jeste gde su rezultati pre i posle dva, tri meseca? Šta se dešava sa tim? Pošto su estetske procedure interesantne svima, pa bi time da se bave ljudi koji nisu obučeni niti školovani za to - kaže on u razgovoru za "Telegraf".

Kako kaže, rezultati intervencije specijalnim nitima mogu biti vrlo bizarni.

- Imate nabran taj deo u predelu očiju i podignute obrve kao da ste jako začunjeni. Estetski hirurzi to ne rade. Ako će to da rade onda će se to biti intervencija ili botoks ili temporalni lifting, odnosno na način da to na nešto liči. Ja svoje pacijente slikam uvek pre i posle, a u međuvremenu je normalno da je pacijent imao modrice i otoke.

Dr Matijašević savetuje pripadnice lepšeg pola da obrate pažnju na Instagram profile koji reklamiraju ovakav zahvat.

- Nigde ne piše da to ne radi doktor, a u najvećem broju slučajeva ni ne radi. Ako to i radi doktor, onda on najčešće nema veze sa estetikom. Ja volim da kažem pacijentima koji odu kod stomatologa da im radi estetski zahvat da sledeći put kada bude bilo potrebe, dođu kod mene da im popravim zub - ističe i nastavlja:

Zatezanje ociju Foto: Shutterstock

- Morate da se obratite estetskom hirurgu koji zna na koje sve načine to može da se dobije. Učenje intervencija sa jutjuba nije sigurno. U reklami je sve dozvoljeno, možete da prikrivate šta hoćete, ali kod medicinskih intervencija ne smete da iznosite neistinite informacije i da ih prikrivate.

Sestre Kardašijan sigurno nisu radile mačje oči nitima

Kako kaže, da bi intervencija bila kvalitetna mora da prođe neko vreme da bi se video pravi rezultat.

- Mora da se pogleda pacijent, pa da se vidi šta treba da mu se radi, šta može, a šta ne može da dobije i koliko dugo će da izgleda tako kako će da izgleda, a onda pacijent kada mu se sve to predoči treba da donese odluku. Ne treba govoriti nekome da će imati kapke kao sestre Kardašijan, to su prazne priče. Nijedna od njih nije radila niti, sve su izuzetno dobro operisane sa dobro urađenim filerima i botoksom. Sigurno je da nijedna od njih nema ugrađenu nijednu nit.

Kylie Jenner, Kajli Džener Foto: Tanjug/AP

Da bi se dobio pravi rezultat mačjih očiju prirodnog izgleda, dr Matijašević kaže da se to može postići botoksom, a ako ima viška kože na kapcima, onda i njenim uklanjanjem, ali tamo gde to treba da se radi. Dakle, kod estetskog hirurga.

- Vi kada određenu količinu kože povučete, morate da je naberete. Ne može višak kože tek tako da nestane. Ako se zategne nitima i pojavi se nabor, to znači i da morate da ga trpite neko vreme. Da li je onda pacijent spreman da se krije dva meseca od okoline? U rukama nekog stručnog pak, to vrlo lepo može da ispadne - zaključio je dr Drago Matijašević u razgovoru za "Telegraf.rs".

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA