Veganska kozmetika kao globalni imperativ

Stara narodna izreka kaže: „Lepota je u oku posmatrača“. Međutim, decenijama unazad definicija lepote se menjala, paralelno sa svetskim trendovima

  • 0
Devojka maže lice kremom

Foto: Shutterstock

Sa druge strane, kada je reč o industriji lepote, navike i potrebe potrošača se menjaju mnogo brže. Sve više pažnje se posvećuje izboru proizvoda, uticaju na životnu sredinu i načinima na koje se može doprineti očuvanju ekologije. Zbog toga smo svedoci da se već neko vreme pred našim očima odvija prava veganska mejkap revolucija.

Globalno tržište veganske kozmetike moglo bi da poraste za 3,32 milijarde dolara do 2024. godine, procenjuje američka kompanija za globalna istraživanja tržišta Technavio.

Naime, ova kompanija objavila je analizu tržišta globalne veganske kozmetike kao i predviđanja za period od 2020. do 2024, prema kojima će se ono značajno proširiti. Za to je najviše zaslužna sve veća sklonost potrošača ka veganskim proizvodima, na koju je uticala i pandemija virusa Covid-19 i okretanje građana zdravijim stilovima života i navikama.

U Americi, veganska populacija se višestruko povećala u prethodnim godinama i dostigla skoro 10 miliona u martu 2020. godine. Ekonomist je 2019. godinu označio godinom veganstva, ističući da se 2015. godine oko 3,4 odsto populacije izjašnjavalo da su vegeterijanci, a oko 0,4 kao vegani, dok danas četvrtina milenijalaca u Americi pripada nekoj od ove dve grupe.

Emina Jahović

Foto: Andreja Damnjanović

Sa širenjem svesti o upotrebi sastojaka životinjskog porekla u kozmetici, tražnja za veganskim proizvodima nastavlja da raste. Da je veganstvo sve popularnije i u Srbiji, može se videti po brojnim objektima i proizvodima koji se deklarišu kao takvi. U prilog tome da ovaj trend ne izostaje i na tržištu šminke, ide i nedavno predstavljanje brenda Yaemina Beauty, sa preko 90 odsto proizvoda veganskog porekla, koje se mogu kupiti u Lilly prodavnicama širom zemlje.

Emina Jahović, osnivač i kreativni direktor ovog brenda objašnjava da veganska šminka, za razliku od obične, ne sadrži nusproizvode životinjskog porekla, već se pravi od prirodnih sastojaka ili laboratorijskih derivata i ne izaziva alergijske reakcije na koži.

Damama u Srbiji učinili smo dostupnim proizvode koji su dobri i za njih, ali i za očuvanje životne sredine. Osim što je veganska šminka zdravija, ona pruža i nežniji izgled, uz isti nivo postojanosti. Uz to je posebno pogodna za osobe sa osetljivom kožom. Nastavljamo da osluškujemo potrebe tržišta i uvodimo inovacije, a sve to uz brigu o zaštiti životne sredine - zaključila je Emina Jahović i dodala da proizvodni nisu testirani na životonjama.

Kada se sagleda sve veća dostupnost i popularnost veganskih proizvoda u našoj zemlji, može se očekivati da će se predviđanja kompanije "Technavio" o velikom usponu ovog tržišta ostvariti i u Srbiji.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA