≫ 

Pandemija korone utiče i na lepotu: Žene širom sveta najviše se žale zbog ubrzanog starenja kože

Da li se "kovid style" prepoznaje?

  • 2
Panika

Foto: Shutterstock

Istraživanje koje su sproveli zaposleni u kompaniji koja se bavi nehirurškim kozmetičkim tretmanima Glowday, pokazalo je da žene koje zbog pandemije korona virusa najveći deo vremena provode u zatvorenom i manje se kreću uništavaju njihovu lepotu.

Dr Ros Peri, medicinski direktor kozmetičke kuće iz Velike Britanije, slaže se sa tim:

- Sve češće viđamo "lockdown lice “. Uočava se nedostatak vitamina D, a i konstantno gledanje u ekran utiče na našu kožu.

Ovaj fenomen primetili su stručnjaci, a evo nekih posledica koje je izazvao život u doba pandemije, a odnose se na lepotu.

Nedostatak vitamina D i promene na koži

 

Tokom zime normalno je da imamo manjak vitamina D, ali tokom zaključavanja i mera predostrožnosti koje su podrazumevale manje kretanja, unos ovog vitamina je opao.

Kao rezultat, na čelu ili na ostatku lica mogu se pojaviti suvi pečati.

Ispucale usne i suva koža

 

Niske temperature napolju i centralno grejanje izazivaju dehidraciju kože koja je sklona pucanju, a dobro je poznato da se ovako najpre formiraju bore i koža brže stari.

Tokom zimskog perioda, kada se inače manje krećemo, potrebno je unositi više omega 3 masnih kiselina.

Stres i akne

 

Pandemija nas je naterala da promenimo neke životne navike, što kod mnogih nije moglo da prođte bez stresne reackije. Poznato je da stres dovodi do oslobađanja hormona kortizola, koji "govori" žlezdama na koži da proizvode više ulja, a to često dovodi do akni i drugih kožnih problema.

foto Pixabay

foto Pixabay

Posledica nošenja maski

 

Maske za lice trenutno su mera koja nas najviše štiti od zaraze dok ne dođemo do kolektivnog imuniteta, ali svakodnevno višečasovno nošenje maski može dovesti do oštećenja kože. "Maskne" su jedna od čestih pojava, posebno među zdravstvenim radnicima i svima ostalima koji su zbog prirode posla prinuđeni da nose masku najmanje osam sati dnevno.

Ako i vi spadate u tu kategoriju, potrudite se da kožu što više hidrirate, ali i da je tretirate preparatima koje će vam preporučiti dermatolog.

Nastanak bora

 

- Prekomerno izlaganje visokom nivou veštačke svetlosti uređaja može ubrzati proces starenja - kaže dr Peri. To uzrokuje veće naprezanje, jer nam oči trepere 50 odsto manje u minuti. Umorne oči dovode do više škiljenja i to, zajedno sa mrštenjem, čini da se bore razvijaju.

Pigmentacija od plavog svetla

 

Plava ili HEV (visokoenergetska vidljiva) svetlost sa ekrana dopire do nas baš kao i UV zraci, i ima sposobnost da prodre još dublje. HEV izaziva hiperpigmentaciju u nekim tonovima kože i može doprineti starenju kože. Pored toga što potencijalno može da izazove tamne mrlje, može da dovede i do pada ugrađene antioksidativne zaštite u našoj koži, tako da je ona podložnija oštećenjima od UV zraka.

Konzumiranje alokohola

 

Tokom pandemije, potreba za alkoholom kod nekih se povećala, a poznato je da konzumiranje alkoholnih pića, kao i pušenje, utiče štetno na celokupno zdravlje, ali i znaci ubrzanog starenja su vrlo vidljivi.

Video: Potresan snimak Alise Milano, gubi kosu nakon korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haj

    21. januar 2021 | 18:13

    Daj ne matite tu više sa tim lažima ta korona ne postoji i prekinite više sa tim

  • DARKO 100%

    21. januar 2021 | 18:15

    Genetika je cudo,duhovna oaza koja regenerise i um i telo,i naravno sex,tako ispunjeni ispunjen je svaki molekul u vama koji nece da dehidrira ni da se osusi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA