Borba sa masnom kosom je mnogo lakša nego što mislite: 7 delotvornih pravila nege

Ko kaže da se kosa ne može u potpunosti regenerisati?

  • 0
Kosa, frizura Foto: Freepik.com

Da li spadate u one osobe koje se ceo život bore sa kosom? Možda ste imali problem sa opadanjem vlasi u većim količinama, kao i sa pramenovima koji izgledaju da ste ih prelili uljem, što se često javlja kao problem udružen sa opadanjem kose.

Međutim, verovali ili ne, postoji nešto što se zove "treniranje masti". Iako zvuči kao skupocen frizerski tretman, zapravo je vrlo jednostavan i možete ga sprovesti kod kuće.

Ovo su pravila za negu kose koja se prebrzo masti.

1. Prestanite da perete kosu često

Iako ovaj korak zvuči jednostavno, u praksi se ispostavilo da je najizazovniji od svih. Obično, za nekoga ko je kosu prao svaki ili svaki drugi dan, ovo može biti frustrirajuće. Ograničite pranje na maksimalno dva puta nedeljno. U danima kada ne perete kosu možete da koristite suvi šampon.

Posle samo četiri nedelje primetićete da smanjujete i upotrebu suvog šampona, a pozitivne promene na vašoj kosi biće i te kako primetne - vlasi će se manje mastiti.

Kosa, frizura Foto: Freepik.com

2. Zamenite šampon

Važno je da koristite šampone za kosu bez sulfata i drugih sastojaka koji isušuju vlasište. Ključ je u upotrebi hidratantnih proizvoda koji će kosi pružiti dodatnu vlagu.

3. Koristite regenerator koji se ispira

Regenerator nanesite na vlažne pramenove i očešljajte kosu, a potom je isperite. Kosa će izgledati zdravo i negovano, i biće izuzetno meka na dodir.

Balzame i regeneratore koje se ne ispiraju možete koristiti povremeno, uglavnom u letnjim mesecima kada je kosa više izložena suncu.

4. Odlučite se za kreme za kosu

Kreme za kosu ne samo da dodaju dodatni sloj obloge između pramenova, već hrane vlasi i pružaju zaštitu od spoljnih faktora. Umesto laka za kosu, učvršćivača i ostalih proizvoda, koristite kremu za oblikovanje frizure. Ne preterujte sa količinom!

ogledalo, devojka, četka, češljanje, kosa Foto: Freepik/ gpointstudio

5. Minimalizujte upotrebu termičkih aparata

Većina žena koja muči muku sa masnom kosom smatra da će rešiti ovaj problem ako često koristi peglu ili uvijač. Ali, tako se samo isušuju vlasi, pa izgledaju beživotno. Česta upotreba pegle, fena i/ili uvijača može da bude fatalna za lepotu kose. Na kraju, što manje koristite termičke aparate za kosu, manje ćete je oštetiti.

6. Koristite tablete za rast kose

Uzimanje tableta za pospešivanje rasta kose može da napravi veliku razliku. Kosa će izgledati zdravije, a vlasti će ojačati i biće punije. Ali, pre nego što odlučite da koristite suplemente za rast kose posavetujte se sa lekarom, jer vam pojedini suplementi možda neće odgovarati u zdravstvenom smislu.

7. Nabavite trimer

Trimer može promeniti izgled kose na više načina. Uklanjanjem mrtvih i rascvetalih vrhova omogućavate brži rast i regeneraciju kose. Duža kosa obično teži vlasištu i može da ošteti koren dlake. Bez te težine, vlasište će imati vremena da se obnovi i proizvede zdrave vlasi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA