3 fantastične maske iz domaće radinosti: Da vam kosa bude bujna, zdrava, sjajna i meka poput svile

Za regeneraciju isušenih, lomljivih i slabih vlasi, kao i za uklanjanje peruti i jačanje kose, ne morate da date čitavo bogatstvo

  • 0
Kosa, devojke Foto: Freepik.com

Stiže proleće, a zbog višemesečnog boravka u zatvorenom prostoru i izlaganju centralnom grejanju većina žena muči muku sa izgledom kose. Isušene vlasi, beživotan izgled kose ili pramenovi koji padaju u slapovima nisu prijatna slika koju viđamo kad se pogledamo u ogledalo.

Od pomoći mogu da budu maske iz domaće radinosti koje su vrlo efektne, a nisu skupe kao proizvodi sa polica u parfimerijama.

Ako vam je kosa suva, lomljiva i bez volumena, napravite maske od prirodnih sastojaka koji će je "vratiti u život".

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je savršeno da omekša i ukroti gustu suvu kosu. Lako se apsorbuje u kosu zbog masnih kiselina, sadrži i vitamin E za pospešivanje rasta kose, kao i UV filter za zaustavljanje oštećenja od sunca, a njegova hidratantna svojstva štite kosu od isušivanja.

Kokosovo ulje Foto: Freepik.com

Ako želite da vam kosa bude jača, nanesite malo kokosovog ulja duž cele kose, stavite preko kose aluminijumsku foliju i ostavite da vlasi upiju kokosovo ulje desetak minuta. Aluminijumska folija će pospešiti prodiranje kokosovog ulja u vlasi. Posle desetak minuta skinite foliju i operite kosu na uobičajen način. Ovaj tretman možete da primenjujete jednom nedeljno.

Za tretman dubinske hidratacije, koristite kokosovo ulje umesto regeneratora. Nanesite ga od središnjeg dela kose do krajeva i prosušite kosu.

Ukoliko imate perut, nanesite malo kokosovog ulja direktno na kožu glave, obmotajte kosu aluminijumskom folijom, stavite odozgo peškir i tako prespavajte. Ujutro operite kosu na uobičajen način.

Kokosovo ulje deluje antimikrobno, pomaže u borbi protiv peruti, otpušava pore i podstiče rast kose.

Frizeri preporučuju blago zagrevanje kokosovog ulja pre nanošenja na kosu, jer to pomaže u apsorpciji.

Ojačajte tanku kosu maskom od mleka i meda

Med sadrži keratin koji pomaže u jačanju kose i sprečava lomljenje tankih vlasi. Takođe podstiče regeneraciju ćelija za zdravije vlasište i ima antiinflamatorna svojstva.

U kombinaciji sa mlekom koje je prepuno proteina, aminokiselina, vitamina B12, gvožđa i cinka, maska od meda može da ojača kosu i obezbedi joj svilenkast izgled.

Med, mleko Foto: Freepih.com

Pomešajte 100 mililitara mleka sa jednom kašikom meda, sipajte tečnost u bočicu sa raspršivačem i isprskajte kosu celom dužinom. Ostavite da deluje 10 do 20 minuta posle šamponiranja i ispiranja kose - ovu tečnu masku koristite umesto regeneratora. Isperite toplom vodom.

Banana i maslinovo ulje za regeneraciju

Dva sastojka koja verovatno imate u kuhinji i koja mogu učiniti čuda kadf je reč o lepoti kose su banane i maslinovo ulje.

Banana hidrira i vlaži oštećenu, suvu kosu, jer je bogata vitaminima i mineralima (poput kalijuma) koji mogu ojačati kosu i uravnotežiti pH vrednost vlasišta. Maslinovo ulje je bogato zdravim mastima i vitaminom E, što će doprineti da kosa bude sjajna, glatka i meka.

Takođe, ova maska hidrira kosu i čini da vrhovi vlasi ne pucaju.

Banana Foto: Freepik.com

Izgnječite jednu zrelu bananu dok ne poprimi konzistenciju pirea, pa dodajte supenu kašiku maslinovog ulja. Dobro sjedinite oba sastojka, pa masku nanesite na mokru, prethodno opranu kosu i ostavite da deluje 10 do 15 minuta pre ispiranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA