10 esencijalnih ulja za vrhunsku negu kože: Ublažite bore, ekcem i psorijazu

Plus toliko drugih zdravstvenih blagodati

  • 1
ulje, esencijalna ulja Foto: Shutterstock

U bilo kom salonu za negu lepote primetićete proizvode za kožu, kosu i nokte napravljene od prirodnih esencijalnih ulja.

Stručnjaci ih vole jer imaju blagotvorno dejstvo na kožu, a često ih preporučuju i dermatolozi kao deo tretmana za ublažavanje kožnih promena poput ekcema ili psorijaze.

1. Arganovo ulje

arganovo ulje Foto: Shutterstock

Zovu ga i „tečno zlato“ u Maroku, jer je višestruko korisno u očuvanju lepote. Ovo ulje koje potiče iz zrna arganovog drveta, sadrži puno vitamina E, esencijalnih masnih kiselina i proteina. Izuzetno hidrira kožu i jača kosu, i ujedno je odlično za tretman noktiju.

Ako su vam nokti lomljivi ili se listaju, potopite ih na desetak minuta u malu posudu sa čistim arganovim uljem. Ovaj tretman ponavljajte svakog dana u toku jedne nedelje, sugeriše dermatolog Elen Marmur iz Njujorka.

2. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje Foto: Pixabay.com

Ovo ulje neverovatno hidrira lice, telo, usne, kožu - potpuno regeneriše suvu kožu.

- Prepuno je hranljivih masnih kiselina, koje pomažu održavanju ćelija kože vlažnom, smanjujući gubitak vode - kaže dermatolog Dejvid Kolbert, koji proučava blagodati ulja za kožu više od 15 godina.

Odlično je i kao blago sredstvo za uklanjanje šminke.

3. Bademovo ulje

Bademovo ulje Foto: Pixabay.com

Bademi su puni korisnih masti, a upravo omega-3 čine ovo ulje super umirujućom hidratantnom formulom za telo. Bademovo ulje je hipoalergeno, pa je sjajno za kožu koja je sklona iritaciji, kaže Kolbert.

Takođe, bademovo ulje deluje na ublažavanje simptoma ekcema i psorijaze.

4. Maslinovo ulje

maslinovo ulje Foto: Pixabay.com

Imate perut ili suvo vlasište? Maslinovo ulje može da pomogne zahvaljujući svojim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima.

- Jednom nedeljno umasirajte 1/4 šolje maslinovog ulja u kožu glave - kaže Marmur. - Sačekajte najmanje 20 minuta, a zatim isperite šamponom i nanesite balzam.

Takođe možete da koristite maslinovo ulje bogato vitaminima u sprečavanju starenja - samo dodajte dve kapi ulja u kremu za negu.

5. Ulje susama

Ulje susama Foto: Pixabay.com

Ovo esencijalno ulje sadrži mešavinu masnih kiselina za ulepšavanje kože kao što su oleinska, palmitinska, stearinska i linolna kiselina, koje održavaju kožu mekanom i jedrom. Takođe je poznato da povećava cirkulaciju, kaže kozmetolog Ole Henriksen.

On preporučuje piling za telo od smeđeg šećera, morske soli i dovoljno susamovog ulja da se dobije glatka pasta (ne bi trebalo da bude previše tečna).

Ovaj piling je odličan za smanjenje celulita, tvrdi kozmetolog.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA