Perut u kosi je problem koji muči mnoge: Ova 4 prirodna recepta mogu da pomognu

Osim specijalnih šampona, u tretmanu protiv peruti mogu da budu od pomoći i preparati koje ćete napraviti sami

  • 3
Perut u kosi, kosa Foto: Shutterstock

Najčešći uzroci peruti su alergije, izloženost stresu, upotreba pogrešnih proizvoda za negu kose, klimatski uslovi i promene temperature, ali i prekomerna konzumacija slane, kisele ili previše začinjene hrane.

Perut često prate i neželjeni efekti poput svraba, a kod težih slučajeva crvenilo i peckanje.

Iako ovo stanje ne ugrožava zdravlje, nepravilno lečenje ili zanemarivanje mogu preći u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa.

Postoji dosta proizvoda koji se mogu nabaviti bez recepta, a čija je namena lečenje peruti. Ako ste pristalica prirodnih preparata, možete im dati prednost pri tretiranju ovog problema.

1. Moćna aloe vera

Ajurvedska medicina smatra da je gel od aloe vere najefikasniji prirodni preparat protiv peruti.

Odvojite list aloje od biljke, skinite zeleni deo i prozirni gel utrljajte u kožu glave, pa sačekajte da koža upije. Potom isperite kosu, pa je operite šamponom.

2. Maslinovo ulje i đumbir

U tretiranju peruti dobre rezultate daje i mešavina maslinovog ulja i svežeg korena đumbira.

U pola šoljice maslinovog ulja izrendajte koren đumbira veličine palca, pa smesu utrljajte u kožu glave i dobro je umasirajte pre pranja kose. Koren đumbira deluje antizapaljenski i smiruje crvenilo, a ulje blagotvorno deluje na kožu glave.

3. Maska od bademovog i maslinovog ulja

Perut, takože, može da se ublaži i korišćenjem maske napravljene od toplog maslinovog ulja i ulja od badema u jednakoj razmeri. 

Zagrejte obe vrste ulja toliko da budu mlake, pa ih utrljajte u kosu i kožu glave, obmotajte aluminijumskom folijom i peškirom, i ostavite da maska deluje najmanje pola sata. Potom isperite kosu, pa je operite šamponom.

4. Domaći šampon od celera 

Fitoterapeuti preporučuju i upotrebu domaćeg šampona od korena celera.

U pola litra kipuće vode sipajte veći koren celera isečen na kocke, pa ga kuvajte dok ne omekša. Potom procedite, pa dobijenom tečnošću operite kosu. Koristite ovaj šampon umesto uobičajenog šampona za pranje kose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    15. april 2021 | 11:06

    O uzroku niko ne želi da nešto kaže ali o sredstvima koji pomažu mnogi žele,zar nije bolje sprečiti nego lečiti ,ali zarada je jači motiv.

  • Рус

    15. april 2021 | 11:01

    Kuhinjska so..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA