Hemijski piling briše godine sa lica: Dr Stanković za Telegraf otkriva sve detalje ovog tretmana

Najvažnija pitanja i odgovori o popularnoj metodi podmlađivanja i ulepšavanja

  • 1
Maska za lice, nega lica Foto: Shutterstock

Hemijski piling za lice jedan je od najpopularnijih tretmana za regenerisanje i podmlađivanje kože. Bore, fleke, proširene pore, ožiljci i neujednačen ten samo su neke od indikacija za ovu neinvanzivnu estetsku intervenciju.

S prvim danima proleća mnoge dame bi želele da zablistaju, a one malo starije da koliko-toliko izbrišu godine bez ubrizgavanja preparata za zatezanje kože i „peglanje“ bora. Tada je hemijski piling jedno od preporučljivih rešenja.

O vrstama hemijskog pilinga, rezultatima koje ovaj tretman može da pruži, kontraindikacijama i negovanju kože posle tretmana razgovarali smo sa specijalistom kozmetologije dr Nenadom Stankovićem.

foto Pixabay foto Pixabay

- Za primenu hemijskih pilinga blaže formulacije nije potrebna posebna priprema – kaže dr Stanković za Telegraf.

- Ali, za piling veće dubine kao što je TCA priprema je neretko preporučljiva, a ponekad i nezaobilazan korak u proceduri, kao što je u slučaju rešavanja problema hiperpigmentacija.

Kako piling predstavlja svojevrsni stres za kožu koji može izazvati neželjenu pojavu poput pogoršanja postojećih i razvoj novih fleka, dr Stanković savetuje da je 3 do 4 nedelje pre tretmana korisno upotrebljavati kreme koje inhibiraju proizvodnju melanina u melanocitima.

- U većini drugih slučajeva, mnogo je važnija nega kože posle intervencije, prvenstveno kada je reč o korišćenju dermokozmetičkih preparata za kućnu upotrebu koji posvetljuju ten, zatežu kožu, ublažavaju i umiruju akne i podstiču hidrataciju uz obaveznu kremu sa visokim zaštitnim faktorom bez obzira na vremenske prilike – navodi sagovornik Telegrafa.

Koliko tretman traje?

U zavisnosti od tipa pilinga razlikuje se procedura, pa samim tim i njeno trajanje.

Za površinske hemijske pilinge na bazi voćnih kiselina potrebno je izdvojiti 1 do 2 minuta za samu aplikaciju preparata, kod srednje dubokog TCA pilinga 5 do 10 minuta, a čak 1 sat za primenu dubokog fenolnog pilinga.

Koje promene se javljaju na koži lica za vreme i posle tretmana?

- Prilikom aplikovanja površinskih pilinga koje ne prati ljušćenje kože, pacijent oseća blago peckanje. Nanošenjem TCA pilinga gde se očekuje uklanjanje čitavog površinskog sloja kože, pacijent oseća senzacije poput žarenja i intenzivne toplote koje prolaze primenom umirujuće maske sa snažnim antioksidativnim efektom umanjujući inflamaciju, crvenilo i osećaj vreline.

dr Nenad Stanković; foto privatna arhiva dr Nenad Stanković; foto privatna arhiva

Nakon 3 do 4 dana, zbog efekta jakog isušivanja ćelija epiderma koji je tretiran pilingom, očekuje se primetno tamnjenje kože koja je dehidrirana i puca. Ljušćenje započinje najpre oko očiju i usana zbog mimike i govora, da bi se nastavilo i na ostalim delovima lica. Koža ispod beživotnog sloja koji se uklanja je jedra, nežna, glatka, meka na dodir i naravno, sa manje bora, finih linija, pora, fleka, akni, ožiljaka.

Kako bi trebalo tretirati kožu posle hemijskog pilinga?

- Od izuzetnog značaja je nega kože posle izvedene procedure. Tada se akcenat stavlja na korišćenje proizvoda za kućnu negu koji ujednačavaju ten, zaglađuju kožu, vidljivo redukuju akne i stimulišu hidrataciju uz obaveznu kremu sa visokim zaštitnim faktorom bez obzira na to da li je vreme oblačno ili sunčano, a posebno kada je visok indeks štetnog sunčevog zračenja.

Koliko tretmana je potrebno?

Da li će dame koje odu na hemijski piling dobiti željeni izgled kože posle samo jednog tretmana ili će morati da ga ponavljaju zavisi, pre svega, od prethodnog stanja kože.

Dr Stanković objašnjava da je nekada dovoljan samo jedan tretman koji će uneti izuzetnu razliku i osvežiti izgled u jednom potezu.

- Ipak, za tretiranje hiperpigmentacija, pega, akni i ožiljaka, najčešće je neophodno pratiti protokol i izvesti 3 do 4 tretmana u razmaku od 7 do 10 dana, a kod dubljih pilinga, čak i posle mesec dana kako bi se koža u potpunosti regenerisala i adekvatno pripremila za sledeći korak – otkriva sagovornik Telegrafa.

U koje doba godine je najbolje raditi hemijski piling?

Iako vlada mišljenje da bi hemijski piling lica trebalo raditi isključivo zimi, dr Stanković kaže da postoje i oni tipovi tretmana koji se mogu raditi tokom cele godine.

- Kako srednje duboki i duboki hemijski pilinzi koji predstavljaju medicinske procedure i treba da ih izvodi isključivo edukovan doktor u ordinaciji, važno je biti veoma obazriv i poštovati svaku fazu pojedinačno. Budući da se takvim pilinzima uklanja zaštitni sloj kože, ona postaje senzitivna na UV zračenje, pa je preporuka da se ovi tretmani izvode od jeseni do proleća, naročito u toku zime.

foto Freepik.com foto Freepik.com

Postoje i lagani pilinzi koji nisu fotosenzitivni i mogu se primenjivati tokom čitave godine, ali oni su namenjeni osveženju zdrave kože koja nema određena stanja i probleme – objašnjava specijalista kozmetologije.

Koliko često bi trebalo raditi hemijski piling lica?

- Kada je reč o dinamici izvođenja tretmana, ona je uslovljena indikacijama. Kao početni korak svakodnevne nege savetuje se da to bude dvaput godišnje kako bi se značajno poboljšao kvalitet kože i ostvario snažan antiaging rezultat. Novi sloj kože će lakše apsorbovati aktivne supstance iz preparata za negu i mezoterapijskih koktela čime se postiže sinergijsko dejstvo koje garantuje blistav ten, baršunastu teksturu i vidno podmlađenu kožu.

Ko ne sme da radi hemijski piling lica?

- Kada je reč o nekim posebnim ograničenjima u primeni hemijskih pilinga, gotovo da ih i nema. Ipak, kod osoba kod kojih je prisutan ekcem, akutna infekcija ili povreda, tretman se ne preporučuje.

Da li pacijenti koji imaju rozaceu mogu da se povrgnu ovom tretmanu?

- Pacijenti koji imaju rozaceu slobodno mogu da isprobaju srednje duboki piling trihlorsirćetnom kiselinom (TCA), budući da bi u njihovom slučaju laganiji površinski piling na bazi voćnih kiselina podstakao stvaranje novih malih krvnih sudova.

foto Pixabay foto Pixabay

Intervenciju izvodi sertifikovani doktor koji prati ceo proces i svojim znanjem, veštinama i iskustvom predviđa mogućnost nastanka neželjenih efekata i kontroliše čitav postupak - od pripreme, nanošenja pilinga do koraka koje treba preduzeti nakon tretmana.

Kako negovati kožu kad se kompletan ciklus hemijskog pilinga završi?

- Posle završenog ciklusa, veoma je bitna upotreba kozmetičkih proizvoda sa emolijentnim svojstvima koji hidriraju kožu, kao i preparata iz medicinskih linija sa aktivnim supstancama kao što su hijaluron, vitamini, minerali i ekstrakti određenih biljaka. Naravno, korišćenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom SPF 30 i SPF 50 je obavezno – zaključuje dr Stanković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA