Sprečite lomljenje i kidanje vlasi: Kako da odaberete pravu četku za vaš tip kose

Nepravilno češljanje može veoma da ošteti kosu, što je moguće izbeći uz pravu tehniku

  • 0
ogledalo, devojka, četka, češljanje, kosa Foto: Freepik/ gpointstudio

Češljanje je proces poput umivanja - radnja koju obavljamo svakodnevno i nešto čemu većina ne pridaje veliku pažnju. Uostalom, više obraćamo pažnju na proizvode za negu kose i frizure koje su u trendu, nego na radnje koje se obavljaju mehanički, kao što je češljanje.

Ipak, nepravilno češljanje može veoma da ošteti kosu, što je moguće izbeći uz pravu tehniku. Ona je prilično jednostavna, a sve što treba da uradite je da prvo počnete da češljate vrhove i postepeno da idete prema temenu.

Ukoliko to radite kao i većina, od korena kose ka vrhovima, tako kidate umršene čvorove i najtanje delove dlake. Druga važna stavka je odabir prave četke za vaš tip i teksturu kose.

U nastavku saznajte ako da odaberete pravu četku i na šta sve treba da obratite pažnju pri kupovini iste.

Ravna kosa

Ravne vlasi su i tanje, pa je takva kosa sklonija pucanju i mršenju. Ukratko, ravnoj kosi je potrebno više nege i pažnje nego bilo kom drugom tipu kose, a važno je i da odaberete četku koja će biti nežna prema njoj, savetuje Entoni Kristijano, frizer iz Čikaga.

Devojka kosa Foto: Pixabay

To je posebno neophodno kada češljate mokru kosu.

Naime, kad je vaša kosa mokra, lakše će i pucati. Četkanjem mokre kose, posebno ako je zapetljana, ona najviše puca, kaže Kristijano. Rešenje je posebna četka za mokru kosu, posebno dizajnirana za nežno odvajanje vlažnih vlasi.

Kad je kosa suva, frizer preporučuje klasičnu četku za oblikovanje. Zaobljeni plastični zupci nežni su za kosu, a jednako dobro deluju i na zamršenu kosu kao i na zaglađivanje pramenova dok se fenirate.

Gusta kosa

Gustoj kosi treba veća četka, posebno kada se radi o okrugloj četki koju ćete koristiti tokom feniranja.

- Kada je kosa gusta i bujna, vrlo je važno imati uravnoteženu debljinu pramena koji češljate. Naime, ako je četka premala, kosa će je "progutati" i četka neće obaviti nikakav posao - objašnjava frizer Grejem Nejšn.

zena-kosa-frizura-foto-pixabay Foto: Pixabay

Kristijano se slaže i kaže da je odlična opcija keramička ion termalna, okrugla četka. Negativni joni u zupcima pomažu da se kosa zagladi i smanjuju kovrdžanje, a dodatna prednost je što se može naći u raznim veličinama.

Što se tiče odabira veličine, žene sa kraćom kosom bi trebalo da potraže četku širine oko 2,5 centimetra, srednje dužine od 2,7 do 3 centimetra, a one sa dugom kosu, širine od 5 centimetra pa naviše.

Kovrdžava kosa

Ukoliko imate kovrdžavu kosu, ne bi uopšte trebalo da je češljate, savetuje frizer Entoni Kristijano. Prema njegovim rečima, samo nanesite hidratantni proizvod za oblikovanje na vlažnu kosu, a zatim je stilizujte rukama dok je sušite.

Kovrdžava kosa, nega kose, kosa Foto: Pixabay

Ukoliko želite da ispravite kosu, nabavite četku od prirodne dlake. Kovrdžava kosa je prirodno suvlja, a prirodne dlake na četki su dobre za raspoređivanje prirodnih ulja kroz kosu.

Jako kovrdžava, gusta kosa

Kod ovog tipa četka zaista nije najbolji izbor.

- Ako imate vrlo kovrdžavu kosu, preporučujem da je uopšte ne češljate  i umesto toga pomoću prstiju ili češljem definišete teksturu - savetuje Entoni Kristijano.

Isprobajte čvrste češljeve sa širokim zupcima za raščešljavanje ili pokušajte da odmrsite kosu uz pomoć regeneratora ili maske za kosu kako bi češalj klizio, piše Real Simple.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA