10 blagodeti ulja od šipurka: Štiti od sunca, smanjuje upale i pravi je eliksir mladosti

Za njegova lekovita svojstva znali su i drevne Maje, kao i Egipćani i Indijanci

  • 0
šipurak šipak

Foto: Pixabay

Šipurak ili šipak, kako ga češće zovu je lekovita biljka koja može da se koristi za čaj , koji je izuzetno ukusan, ali i za ulje koje je pravi eliksir mladosti.

Ulje šipurka bogato je vitaminom A i esencijalnim masnim kiselinama, a koristi se za lečenje vidljivih znakova starenja, ožiljaka od akni i upala. Koži daje mekoću, hrani je i hidrira.

Ulje šipka dobija se od ploda. Reputacija ulja datira iz antičkih vremena kada su ga Egipćani, Maje i Indijanci koristili zbog njegovih lekovitih svojstava.

Ulje šipurka puno je antioksidansa, vitamina A, C i E, fenolnih jedinjenja, kao i masnih kiselina koje pomažu u obnavljanju i pomlađivanju kože.

1. Hidrira kožu

 

Održavanje hidrantnosti kože može biti problem, naročito u vrelim letnjim danima. Ulje šipka dobro obavlja ovaj posao, jer sadrži dosta minerala i esencijalnih masnih kiselina kao što su linolna i linoleinska kiselina.

Esencijalne kiseline ulju šipka omogućavaju da jača zaštitnu barijeru kože koja je neophodna za zadržavanje vlage i održavanje kože čistom.

2. Zamenjuje hidrantnu kremu

 

Pomenute masne kiseline koje se nalaze u ulju šipka čine ga izvrsnom svakodnevnom hidratantnom kremom. Ima suvu nemasnu teksturu koju koža lako upija i naglašava sjaj.

3. Ujednačava tonus kože

 

Onima koji imaju mrlje, ožiljke od akni ili pate od hiperpigmentacije, ulje šipurka može biti savršen dodatak. Bogato vitaminom C, sjajnim sastojkom i snažnim antioksidansom, pokazalo se da ujednačava tonus kože.

4. Pomaže u zaštiti od sunca

 

Zbog obilja antioksidansa poput vitamina A, C i E, ovo ulje izvrstan je sastojak koji će vam uz kreme za sunčanje pomoći da se zaštitite od jakog sunca.

5. Usporava starenje kože

 

Zbog visoke koncentracije vitamina A, ulje šipka prirodno zateže kožu i pomaže u smanjenju bora tokom vremena.

6. Smanjuje upale

 

Ljudima sa osetljivom kožom, ekcemima ili rozaceom ulje šipurka može pomoći u smirivanju zahvaljujući vitaminu E i drugim jedinjenjima koja sadrži, a koja smiruju upalu.

7. Dobro deluje protiv akni

 

Ulje šipka sadrži vitamin A, koji je poznat po svojoj sposobnosti da obavlja mnoštvo zadataka, uključujući borbu protiv akni.

8. Ublažava izgled ožiljaka

 

Studija iz 2015. godine urađena je pacijentima koji su imali operacije. Otkriveno je da su oni koji su svoje ožiljke mazali šipkovim uljem, dva puta dnevno, zabežili velika poboljšanja u saniranju ožiljaka i odnosu na one koji to nisu radili.

9. Ublažava strije

 

Zbog gustoće vitamina i antioksidansa, veruje se da ulje šipka podržava teksturu kože. Zapravo, istraživanje iz 2013. otkrilo je da hidratantna krema koja sadrži ulje šipurka smanjuje pojavu strija kod trudnica.

10. Savršeno deluje kao bazno ulje

 

Za one koji često koriste esencijalna ulja, njihovo nanošenje na kožu može izazvati iritaciju. Pomešajte nekoliko kapi željenog esencijalnog ulja s uljem šipka pre nanošenja i izbegnite iritaciju kože.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA