Napravljena Barbika naučnica: Njeno bujno poprsje i nerealno duge noge više nisu u fokusu

Jedinstvena lutka odevena je u plavo odelo i belu bluzu, a nastala je po uzoru na jednu od kreatorki vakcine AstraZeneka

  • 0
Dame Sarah Gilbert Barbie

Foto: Profimedia/Andy Paradise/Shutterstock Editorial

Profesorka Sara Gilbert (59) sa Oksforda jedna je od naučnica koja je radilai na razvijanju vakcine protiv korona virusa AstraZeneka, a po kojoj je napravljena nova Barbi lutkica. U znak zahvalnosti jedan proizvođač igračaka napravio je lutkicu koja liči na profesorku.

Ona je rekla da je ovaj gest u početku činio čudnim, ali da se nada da će "njena Barbi" inspirisati žene da se bave naukom, tehnologijom, inženjeringom i matematikom.

- Imam ogromnu želju da inspirišem sledeću generaciju devojčica da se bave naukom, tehnologijom, inženjeringom i matematikom i nadam se da će one koje vide "moju lutkicu" shvatiti koliko je nauka od vitalnog značaja za čitav svet - kaže profesorka Gilbert.

Jedinstvena lutka odevena je u plavo odelo sa pantalonama i belu bluzu, a lutkica nosi i crne cipele i naočare, baš kao i profesorka Gilbert.

Pored toga, ova kompanija je napravila modele lutkica u čast pet drugih naučnica koje rade u sličnim oblastima širom sveta - Ejmi Osulivan i dr Odri Kruz iz Amerike, dr Čika Stejsi Oruva iz Kanade, Brazilke Dr Žaklin Gos de Hesus i Australijanke dr Kirbi Vajt.

Covid vaccine designer Dame Sarah Gilbert gets own Barbie doktori kovid barbike

Foto: Profimedia/Courtesy of Mattel/MEGA /The Mega Agency

Lisa Meknajt iz kompanije koja je kreirala i napravila Barbike je rekla da je ova lutkica podsetnik na sve žrtve koje su podneli naučnici i zdravstveni radnici u borbi protiv pandemije.

- Kako bismo prikazali njihove napore, delimo njihove priče i koristimo Barbi platformu da inspiriše sledeću generaciju - istakala je Meknajt.

Barbi se godinama bori sa predrasudama

 

Barbi je u toku svog postojanja prikazana u više od 200 različitih karijera - od astronauta do kandidatkinje za predsednicu.

Ista kompanija pre dve godine je napravila čak i lutku koja može da bude dečak, devojčica ili možda čak oba. Firma Metel prodaje i "rodno neutralne" plastične čovečuljke.

Cilj kompanije je da stane na kraj svim predrasudama čime treba da se igraju dečaci, a čime devojčice.

- Igračke su refleksija kulture i pošto svet slavi pozitivan uticaj inkluzivnosti, odlučili smo da kreiramo lutke koje neće imati nikakvu nalepnicu - rekla je tada jedna od šefica Metela Kim Kalmon.

Inače, Barbi je bila godinama na meti kritika zbog nerealno dugih nogu i bujnog poprsja. Lutki je zamerano što devojčicama šalje pogrešnu poruku koja može dovesti do pogrešne slike o telu.

Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Australiji utvrdili su da je verovatnoća da žensko telo ima oblik kao Barbi jedna prema 100.000.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA