Devojka (30) ne želi da se depilira: "To je toksični standard lepote koji društvo nameće"

Dlačice na nogama i ispod pazuha je počela da pušta i tada je, ističe, shvatila koliko je njihovo uklanjanje apsurdno

  • 5
Bethany Burgoyne

Foto: Instagram/bxsassy

Umetnica, novinarka i preduzetnica Betani Burgojn (30) iz Eseksa neguje dlačice na svom telu od 2018. godine. Kao i mnoge druge žene, Betani je u toku odrastanja bila pod pritiskom da uklanja neželjene dlačice sa tela, verujući da treba da se uklopi u ideal koje je društvo nametnulo.

Kada je napunila 27 godina, počela je da preispituje ove ideale - posebno nametnuti trend uklanjanja dlačica sa tela. Betani se zapitala da li ovo radi zbog sebe ili zbog toga što moderno društvo tako nameće.

Dlačice na nogama i ispod pazuha je počela da pušta i tada je, ističe, shvatila koliko je njihovo uklanjanje apsurdno.

Postala je ponosna na dlačice na svom telu i od tada je prestala da ih uklanja i na ostalim delovima tela. Više ne obraća pažnju na to šta drugi misle, pa je početkom 2020. godine prestala da uklanja i dlačice sa brade, zulufa i nausnica.

Pojedinici Betani nazivaju muškarcem i sugerišu joj da bi trebalo da se obrije, ali ona ne obraća pažnju na takve komentare i sada neguje bradu od tri centimetra.

Kada je napunila 29 godina, Betani je otkrila da ima sindom policističnih jajnika, hormonski poremećaj koji pogađa bar jednu od 10 žena širom sveta.

Ovo stanje može prouzrokovati pojačanu maljavost, ali umesto da uklanja dlačice, Betni je odlučila da svoju priču podeli na internetu, pa je na društvenoj mreži Instagram napravila profil na kom ostalim ženama pokazuje da je u redu biti dlakav.

U međuvremenu je pokrenula i radionicu za "body positivity" u kojoj ohrabruje druge žene da svoje telo pokažu bez stida.

Ona savetuje žene da se usredsrede na osećaj sigurnosti, a da su sigurnost i lepota u sopstvenom telu. Kako kaže, žene obasipa komplimentima i tvrdi da će jednom i same poverovati u njih.

- Nekoliko godina sam posvetila pažnju preispitivanju i oslobađanju od onoga što su me učili da bi žensko telo trebalo da bude - rekla je ona i dodala da joj je to pomoglo da prepozna apsurdnost standarda lepote i omogućilo da preuzme kontrolu nad time kako se oseća u sopstvenoj koži.

- Sada vidim da mogu da budem osoba kakva želim da budem. Za mene je to žena sa dlačicama na telu - izričita je ova devojka.

- Zbog toksičnih standarda lepote koje današnje društvo nameće, mnoge žene troše svoje vreme i novac na uklanjanje dlačica. Želim da one prepoznaju da te resurse mogu da ulože u daleko važnije stvari u životu - napominje Betani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    7. septembar 2021 | 13:21

    Kaze ona baba u Tesnoj kozi "nekad su sve bile dlakave al su sve bile udate"eto toliko.

  • Nekako

    7. septembar 2021 | 14:18

    Sam pristalica one narodne zivi svoj zivot i pusti druge da zive..

  • Vitez Koja

    7. septembar 2021 | 14:42

    Neka živi ko kako hoće.Ako njoj ne smeta, njenom partneru, što bi meni smetalo.Da li neguje Brazilku ili Ravnogorku njena stvar i onoga ko to treba da gleda.Što ono kažu "nema poljubca dok brkovi ne žare"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA