Kako da se rešite peruti i seboreičnog dermatitisa na potpuno prirodan način

Perut često, osim ljuštenja kože, prati i svrab, a u težim slučajevima crvenilo i peckanje

  • 0
Perut, kosa, svrab, nega kose, seboreja, seboreični dermatitis Foto: Shutterstock

Jedan od problema sa kojima se mnogo ljudi susreće kada je nega kose u pitanju je perut. Na perut utiče i pojava bolesti poput dermatitisa, preteran rad lojnih žlezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uslova...

Jedan od glavnih uzročnika peruti je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem uzrokuje upalu i ljuštenje.

Perut često, osim ljuštenja kože, prati i svrab, a u težim slučajevima crvenilo i peckanje.

Uzroci pojave peruti

Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim lečenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahteva mnogo više vremena za izlečenje.

Najčešći uzroci pojave peruti su alergije, izloženost stresu, upotreba pogrešnih preparata za negovanje kose, klimatski uslovi i promena temeprature (nagla promena iz toplog i hladnog), ali i preterano konzumiranje slane, kisele i ljute hrane i alkohola.

Prirodni tretmani za saniranje peruti

U ajuverdskoj medicini ističe se aloe vera gel, koji se smatra najdelotvornijim načinom za ublažavanje i suzbijanje peruti.

Osim toga, pomaže i mešavina maslinovog ulja i svežeg korena đumbira. Smesu je potrebno utrljati u teme pre pranja kose i dobro izmasirati.

Bademovo ulje Foto: Pixabay.com

Perut će ublažiti i topla mešavina bademovog i maslinovog ulja. Nju treba umasirati u teme i čitavom dužinom kose, ostaviti da odstoji pola sata, pa potom oprati kosu.

Seboreični dermatitis

Ako vas teme glave ili područje iza uha često svrbe, možda patite od seboreičnog dermatitisa, stanja koje je često nasledno, a pogoršava se u jesen.

Seboreični detmatitis je hronična bolest koja se javlja na temenu, licu, području iza uha...

U nastanku seboreičnog dermatitisa uz seboreju (pojačano lučenje masti) važnu ulogu imaju i neki mikroorganizmi i njihovi produkti razgradnje, kao i stres.

Glavni krivac za pojavu seboreičnog dermatitisa je gljivica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i to da li neku u vašoj porodici ima isti problem.

perut, kosa, češalj, češljanje, frizura Ilustracija; Foto: Shutterstock

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike.

Terapija seboreičnog dermatitisa je dugotrajna, a u ishrani treba izbegavati koncentrisane ugljene hidrate, masti i začinjenu hranu.

U terapiji se koriste gelovi, kreme, šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, seselenium sulfida, cinka, itd...

Učestalost pranja kose zavisi i od izraženosti promena i šampona koji se koristi, a to je najčešće dva puta nedeljno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA