≫ 

Akne, bore, infekcije: 5 ozbiljnih posledica za vaše lice kada zaspite sa šminkom

Čišćenje lica pred odlazak u krevet neophodno je, pre svega, zbog očuvanja zdravlja kože i očiju

  • 0
Šminka skidanje šminke

Foto: Shutterstock

Opšte je poznato koliko je važno redovno čišćenje lica, a posebno velika greška se pravi, upozoravaju dermatolozi, ukoliko pre spavanja ne skidate šminku.

Stručnjaci za negu otkrili su šta se tačno događa sa kožom našeg lica kada ostavimo šminku preko noći i pojasnili kakve sve to probleme može da napravi od bakterija koje izazivaju akne, pa sve do prevremenog starenja i iritacije očiju.

Problemi uzrokovani predugim ostavljanjem kozmetike na licu uključuju i infekcije oka, krhke trepavice kao i osip - otkrila je dermatolog dr Ketrin Borisvajz.

Dermatolozi tvrde da postoji pet neprijatnih stvari koje se mogu dogoditi vašem licu ukoliko spavate sa šminkom i savetuju kako da ih izbegnete.

1. Izbijanje akni

 

Kada spavate sa šminkom, vi na licu zarobljavate štetne sastojke iz okoline i prljavštinu koja se uvlači u pore što uzrokuje pojavu akni.

Dok spavate, proces regeneracije ćelija uzrokuje podmazivanje folikula dlake, što dopušta prirodnim uljima da izlaze na površinu kože. Kada ostavite šminku na licu, to ulje se zarobi u porama i pomeša sa svim ostalim proizvodima na vašem licu, što uzrokuje izbijanje akni i bubuljica.

Direktorka klinike za podmlađivanje u Kembridžu Lou Someruks kaže da su bakterije glavni uzrok akni.

Ona objašnjava se tokom dana na našem licu šminka meša sa zagađivačima iz vazduha i nizom bakterija, to se sve razgrađuje i pore te nečistoće usisavaju.

Da bi sprečili pojavu akni važno je da šminku skinete svako veče pre odlaska u krevet, savetuje ona.

Predlaže da počnete s aktivnim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili šminku sa kože, a da zatim koristite sredstva za dubinsko čišćenje koja će izvući bakterije iz pora.

Dermatolog Martin Kinsel preporučuje da svoju rutinu nege kože unesete i hemijski piling poput salicilne kiseline, tri puta sedmično kako biste pore kvalitetano dubinski očistili.

2. Ranija pojava bora

 

Tokom dana prljavština i šminka ostaju zarobljene u koži i uzrokuju oksidacijska oštećenja. To dovodi do rušenja prirodne barijere vlage u koži i usporava proizvodnju kolagena.

Kinsel objašnjava da je kolagen vitalni sastojak mladalačke kože, a njegovim uništavanjem dolazi do pojave preuranjenih bora.

- Kolagen je protein koji proizvodi telo, a odgovoran je za elastičnost i rastegljivost kože. Kada spavate sa šminkom, narušavate prirodnu barijeru vlage u koži, kolagen se prerano razgrađuje što dovodi do pojave bora i lošeg izgleda kože - rekao je dermatolog.

Preporuka dermatologa je da ne preskočite čišćenje i da hijaluronska kiselina i retinol postanu deo vaše nege.

Skidanje šminke

Foto: Shutterstock

3. Beživotna koža

 

- Redovno čišćenje i piling sastavni su deo otkrivanja zdravih ćelija kože koji omogućuje prirodne procese obnove kože. Čišćenjem uklanjate prljavštinu u porama, a piling je bitan za uklanjanje mrtvih ćelija kože i za sjajan ten - kaže Lou.

Ona sitiče da su odlični tretmani s kiselinama, ali ne i grubi pilinzi koji mogu oštetiti barijeru kože.

4. Infekcije očiju

 

Šminka na očima može da nadraži osetljivo tkivo oka, a kao rezultat može nastati infekcija. Kada spavate sa šminkom, ne samo da širite bakterije po licu, već ih trljate o jastuk i na područja oko očiju čime se stvara plodno tlo za potencijalne infekcije oka.

- Nuspojave koje dolaze sa spavanjem sa šminkom mogu uključivati ​​svrab, krvave oči, alergijsku reakciju, pa čak i potpunu infekciju oka, ako niste oprezni. Jastuk sam po sebi već sadrži mnogo bakterija, a spavanje sa šminkom samo povećava rizik od infekcije. Razmislite, ako tri dana spavate našminkani, to je tri dana dodatnih bakterija koje vam svake noći dodiruju lice. To će vrlo verovatno izazvati iritaciju, ali i infekciju oka - objašnjava Kinsela.

On objašnjava da će trepavice postati krhke ako često spavate sa maskarom.

- Ako to činite redovno, trepavice će se istanjiti i sve više opadati.

5. Iritacija i osip

 

Šminka često sadrži mirise i druge nadražujuće supstance poput boja i parfema. Ako se dugo zadrže na koži mogu uzrokovati upalu, što je posebno rizično za osobe s rozaceom i osetljivom kožom.

Ako već imate osetljivu kožu, spavanje sa šminkom samo će pogoršati stvari. Dermatolozi preporučuju da u vašu negu kože uvrstite hijaluronsku kiselinu i niacinamid, kao i vitamina C kako biste koži pomogli u borbi protiv osjetljivosti i poboljšali elastičnost i glatkoću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA