≫ 

3 tretmana za negu kože lica u jesen: Stručnjak otkriva kako da zablistate

Ukoliko ste primetili da vam je koža dehidrirana, iritirana, neujednačene boje i neravne teksture, vreme je da sanirate posledice izlaganja suncu

  • 0
Zena, devojka, plasticna operacija, lice nega lica Foto: Shutterstock

Nadali smo se Miholjskom letu, ali su nas vremenske prilike iznenadile, a hladno vreme nateralo da gotovo preko noći promenimo rutinu nege kože.

Ona divna preplanulost, kojom smo se toliko dičile tokom leta i s prvim danima jeseni, lagano pada u zaborav, ali istovremeno i iziskuje da lice tretiramo na poseban način. Naime, dugotrajno izlaganje sunčevim zracima u toku leta ne dovodi samo do pojave pigmentnih promena na koži, već i do smanjenja njene hidriranosti, elastičnosti i pada tonusa.

Ukoliko ste primetili da vam je koža dehidrirana, iritirana, neujednačene boje i neravne teksture, vreme je da sanirate posledice izlaganja suncu i da je pripremite za hladnije dane.

- U ovom periodu godine veoma je važno uvesti poseban režim nege koji neretko podrazumeva kombinovane metode kako biste postigli maksimalne rezultate - kaže za Telegraf dr Nenad Stanković, specijalista kozmetologije.

Kako sunčevi zraci deluju na kožu

Svi znamo kako se osećamo prijatno sa preplanulim tenom. Pored toga što izgledamo mlađe, i figura izgleda vitkije. Ipak, koža vremenom bledi i umesto da zadrži bronzanu boju, deluje isušeno, a na njoj se mogu uočiti tamne mrlje. Pored novih borica, i one postojeće su sve vidljivije. Koža se peruta, gubi čvrstinu i tonus, a kapilari su sve izraženiji.

- Sve ove promene posledica su opasnih sunčevih zraka, koji oštećuju DNK kože, čime ćelije postaju disfunkcionalne i prestaju sa sintezom kolagena i elastina. Zato je koži i te kako potrebna dodatna nega da bi se regenerisala, a ten zablistao i u jesenjim danima - objašnjava dr Stanković.

Piling je prvi korak

On ističe da je najvažniji zadatak u prelaznom periodu godine uspostavljanje balansa vlažnosti i masnoća u koži i tretiranje nastalih oštećenja.

- To se može postići hemijskim pilingom kojim se uklanjaju slojevi ćelija epiderma u kojima postoji povećana koncentracija melanina - objašnjava dr Stanković.

Prema njegovim rečima, za početak bi trebalo krenuti sa glikolnom kiselinom koja se sa malim procentom od 15% primenjuje i u kućnoj nezi, omogućavajući konstantnu eksfolijaciju površinskih slojeva kože.

Maska za lice, nega lica Foto: Shutterstock

- U tu svrhu mogu poslužiti i limunska, mlečna, salicilna i kodžik kiselina. Ukoliko je neophodno intenzivno ljušćenje sa potpunim uklanjanjem epidermisa, tretman izbora je hemijski piling na bazi trihlorsirćetne kiseline koja izaziva snažnu eksfolijaciju. To dovodi do brže pojave mlade i jedre kože, bez fleka, pega i bora. Ova intervencija izvodi se u strogo kontrolisanim uslovima, u zdravstvenoj ustanovi, a može da je radi samo sertifikovani doktor estetske medicine - podseća dr Stanković.

Hijaluron za jedrinu

Posle hemijskog pilinga, poželjno je osloboditi se površinskog sloja kože koji je odgovoran za sivkast ten i umoran izraz. Sledeći korak je mezoterapija, popularna procedura finog ubrizgavanja koktela na bazi hijaluronske kiseline, vitamina, minerala i anitioksidanasa u središnji sloj kože.

- Tako koža postaje glatka, zategnuta i sjajna, jer je nahranjena i hidrirana, i to bez vidljivih tragova, hematoma i otoka. Zahvaljujući arbutinu, ekstraktu belog duda, vitaminu A, C i E, kao i ekstraktu sladića, dolazi do smanjene proizvodnje i distribucije pigmenta unutar melanocita - objašnjava dr Stanković.

Magična moć lasera

Kod hemijskih pilinga koriste se kiseline, a u mezoterapiji injekcije, čega se pojedine žene plaše, insistirajući na manje invazivnom pristupu u tretmanu lepote. Sagovornik Telegrafa podseća da savremena laserska tehnologija predstavlja apsolutno neinvazivan pristup koji se zasniva na biostimulaciji, tačnije energetskom dejstvu fotona koji podstiče metabolizam ćelija.

Dr Nenad Stanković kaže da tretman laserom daje izvanredne rezultate; Foto: Privatna arhiva

- S druge strane, zagrevanjem tkiva dolazi do kontrakcije kolagena i zatezanja kože. Takođe, fotoakustični efekat dovodi do mikroeksplozija unutar kože, što izaziva inflamaciju, podstičući dubinsku rejuvenaciju kojom se stvaraju novi fragmenti tkiva sa bržim metabolizmom i boljom funkcijom. Ablacijom se postižu rezultati pilinga kojim se uspešno odstranjuju površinski slojevi epiderma, što dovodi do vidno zaglađene kože, savršene teksture i besprekornog tena - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, često je potrebno uraditi kombinovane metode kako bi se postigli najbolji rezultati. Uslov je, naravno, da ih obavi stručnjak pošto prethodno proceni koje metode će obezbediti željeni rezultat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA