≫ 

Da li ste znali da jutarnjim umivanjem možete naškoditi koži lica: Vodom rušimo zašitnu barijeru?

Prema nekim novijim mišljenjima staru naviku da se umivamo ujutru trebalo bi izbaciti, jer se na taj način gubi kolagen koji se stvara u toku noći

  • 4
Nega lica umivanje maska

Foto: Shutterstock

Pranje zuba, ruku, češljanje i umivanje deo su naše svakodnevice. Međutim, šta ako vam neko posle toliko godina kaže da jednu stvar ipak ne bi trebalo da radite i to onu bez koje ne možete da zamislite jutro. 

Ljudi, a posebno žene su u nedoumici da li je jutanje umivanje i čišćenje lica dobro za kožu. Naime, sve češće možemo čuti da dame ovaj korak izbegavaju i da tajna njihovog izgleda leži upravo u tome. Polemika na temu da li bi naviku  jutarnjeg umivanja trebalo izbaciti povela se i među korisnicima interneta.

Među onima koji se ujutru ne umivaju su i slavne lepotice Salma Hajek, Kirsten Danst i Šeron Stoun, koje tvrde da im je "preskakanje" ove aktivnosti donelo samo najbolje.

- Bez obzira na tip kože, potrebno je da barem jednom dnevno umijete lice, tačnije, najvažnije je da to uradite pred spavanje - kaže za Telegraf strukovni kozmetičar estetičar Jovana Gajić.

Prema njenim rečima, koža lica je na kraju dana puna nečistoća i neophodno je da se uradi temeljno i detaljno čišćenje.

- Naše lice je izloženo spoljašnjoj sredini u toku celog dana. Prašina, šminka, znoj i masnoća se nakupljaju na licu i štete mu. Zato je temljeno čišćenje pre nego što legnemo u krevet neophodno i prekopotrebno.

nega kože, nega lica, koža, lice

Foto: Shutterstock

Kako kaže, postoje prednosti kada je "preskanje" jutarnjeg umivanja u pitanju, ali pod određenim kriterijumima.

- Ukoliko spavamo u higijenskim uslovima i čistoj posteljini, logično je da se neće skupiti mnogo nečistoća na licu. Koža u toku noći proizvodi sebum koji vraća prirodnu pH i predstavlja zaštitu od spoljnih uticaja. Čišćenjem i umivanjem lica, mi zapravo "rušimo" tu barijeru, što kod suve kože može izazvatui iritaciju, a kod kože dovodi do povećanog stvaranja sebuma, jer koža dobija singal da nema dovoljno sebuma i onda ga dodatno proizvodi. Tako da, ukoliko imate suvu ili izritiranu kožu, slobodno možete preskočiti jutarnje umivanje - objašnjva Gajić i dodaje da se u drugim slučajevima umivanje svakako preporučuje.

Mnogi koji ne praktikuju jutarnje umivanje tvrde da na taj način "čuvaju" kolagen koji se stvori u toku noći, ali, da li je to baš tako?

- Kolagen ne može da se spere sa površine kože, jer se on nalazi u dubljim slojevima. Jedino što može doprineti ubrzanom propadanju kolagena je to što sapiramo sebum sa površine kože, pa kolagen ostaje "nezaštićen".  Ali, ako odmah posle umivanja nanesete kremu, ona će ga zaštiti - kaže kozmetičar estetičar Jovana Gajić.

Ona dodaje da postoje mnogo važnije stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju kada je "čuvanje" kolagena u pitanju.

- Izbalansirana ishrana, SPF kreme, fizička aktivnost i redovan unos vitamina će mnogo više uticati na regeneraciju kolagena, lepu i zdravu kožu, nego samo umivanje - zaključuje sagovornica našeg portala.

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bandzi

    22. novembar 2021 | 16:27

    e sad ne valja ni tusiranje, ni pranje zuba, preterase sa tim novim trendovima, ne valja biti ni strokav,,

  • Radiša

    22. novembar 2021 | 18:36

    Svakoga dana seti se po neki,, stručnjak,, da piše o nekim stvarima koje smo radili,, neispravno''celog svog života.

  • Go go

    22. novembar 2021 | 19:57

    Odavno nisam čuo veću glupost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA