≫ 

Promenila pol i postala muškarac, pa shvatila da je ipak žena: "Osećam veliko olakšanje"

Posle šest godina primanja hormonske terapije kako bi bila muškarac, ona je rešila da čitav proces vrati korak unazad.

  • 1
A L I A  I S S A Foto: Instagram/aliaxismail

Proces tranzicije za Isu Ismaili bio je nešto drugačiji nego što je to uobičajeno. Rođena kao žena, sebe iz mlađih dana opisuje kao "dečaka", a potom i kao "hiper ženstvenu tinejdžerku", da bi potom sebe definisala kao "muževnog trans muškarca".

Sada se ponovo vraća u svoj prvobitni pol. Ona je 2016. godine išla na operaciju uklanjanja grudi, ali je pet godina kasnije shvatila da se ipak oseća kao žena. Sada na internetu deli svoje iskustvo, kako bi pomogla osobama koje se nalaze u sličnoj ili istoj situaciji.

- Prilično je interesantno kada razmišljam o svom životu i svim njegovim fazama. Toliko je promena koje ja ne mogu da ignorišem i poreknem - kaže Isa.

Kako kaže, budući da je iz žene promenila pol u muškarca, sada se ponovo vraća u ženu, a odluku je donela jer se osećala depresivno i tako da ne pripada svom telu.

Posle šest godina primanja hormonske terapije kako bi bila muškarac, ona je rešila da čitav proces vrati korak unazad.

- Moja odluka dođe kao olakšanje, jer neću morati da uzimam hormone do kraja života. Prvi osećaj je bio šok, a onda olakšanje - objašnjava Isa.

- Mislila sam da neću moći da budem osoba kakva sam danas. Bila sam baš nervozna oko toga kako ću ponovo izgledati kao žena, ali izgledam potpuno isto kao ranije - dodaje.

Ismail sada ponovo pronalazi svoj identitet i savetuje sve koji se nalaze u sličnoj situaciji.

- Najkorisniji savet koji mogu da dam jeste da svi slušate sebe, pratite svoju intuiciju i srce. Želim da pomognem transrodnim osobama da se pronađu u svom identitetu i da se dobro osećaju u svojoj koži; u redu je zapitati se da li ste doneli pravu odluku - zaključuje Isa.

Detranzicija, kako se naziva ovaj proces, ipak nije tako uobičajena.

Prema podacima dostupnim u Institutu u Masačusetsu, samo 13 odsto transrodnih osoba želi da vrati svoj prvobitni pol.

Čak 82,5 odsto njih to želi zbog pritiska okoline i problema da nađu posao jer su promenili pol.

Samo njih 2,4 odsto želi da se vrati u prvobitni pol zbog sumnje u svoj identitet.

Osim toga, neki od razloga su komplikacije sa hormonima, nerešeni psihološki problemi i dikriminacija, i problem sa time da ih ne privlači drugi pol, pa imaju problem da uđu u veze.

Kako izgleda proces promene pola u Srbiji za Telegraf su objasnili prof. dr Jovan Marić i endokrinolog Svetlana Vujović.

Video: Zbog 75 operacija ne može da pomera lice: Izgledao je kao Ken, a sad je ukočena Barbika koja trepće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA