Mama dvoje dece otkrila kako je smršala 45 kg: "I dalje jedem sve i ne vežbam u teretani"

Kada je videla tri svoje fotografije nastale u razmaku od mesec dana, odlučila je da se obračuna sa starim navikama i postane vitka i zdrava

  • 1
Colleen Raines Foto: mediadrumworld/@colleen_getslean / Media Drum World / Profimedia

Kolin Rejns (34) iz Sjedinjenih Američkih Država od malih nogu mučila je muku sa viškom kilograma.  Kako kaže, bila je opsednuta hranom i jela je sve što je jeo i njen deda, a onda je pre godinu i po dana osvestila da ima ozbiljan problem.

“Trenutak istine” usledio je kada je videla svoje fotografije sa dečjih rođendana. Tada je odlučila da se uhvati ukoštac sa problemom i reši ga zauvek promenom životnih navika.

Za svega 15 meseci uspela je da smrša čak 45 kilograma i stare haljine veličine 20 zameni modelima veličine osam.

- Uvek sam imala višak kilograma, čak i kao dete - priča Kolin.

- Ali moji najteži, svakodnevni osnovni zadaci, kao što su održavanje higijene i obuvanje, postajali su teški. Stalno sam bila umorna, neraspoložena, preopterećena i nesrećna. Definitivno nisam bila žena i majka kakva sam želela da budem.

Prekretnica je bio trenutak kada je videla svoje fotografije sa tri različita događaja iz februara i marta 2020. godine. Kolin do tada nije imala svest koliko se ugojila.

- Do tada, sebe nisam smatrala toliko gojaznom. Kada sam pogledala fotografije, usledio je šok. Odjednom sam “progledala” - deli ova mlada žena svoje iskustvo.

U aprilu 2020. Kolin je bila teška 122 kilograma. Nastavila je da se goji. A onda je 9. maja odlučila da “preseče”. Motivacija su joj bili fotografije i postovi objavljeni na društvenim mrežama, gde je dokumentovala svoj put ka zdravlju i vitkosti. Želela je, kaže, da na taj način postane odgovorna prema sebi, ali i da u isto vreme pomogne onima koji su imali isti problem - višak kilograma.

- Kada je trebalo da izaberem plan ishrane koji bi mi odgovarao, morala sam da sagledam okolnosti u kojima živim. Kao mama dvoje veoma male dece znala sam da mi je potrebno nešto što je jednostavno. Nisam mogla da platim program mršavljenja i nisam želela režim koji isključuje grupe namirnica. Htela sam da odaberem način ishrane kog ću moći da se pridržavam doživotno.

Počela je tako što je brojala kalorije i pisala sve što bi pojela i popila. To joj je, kaže, otvorilo oči i nateralo je da se suoči sa tim koliko je pre promene režima ishrane kalorija unosila.

Koristeći više onlajn kalkulatora, shvatila je koliko bi trebalo da iznosi njen kalorijski deficit i uklapala je ishranu u tu brojku. Na taj način hrani se 15 meseci. Iz meseca u mesec gubi višak kilograma, iako i dalje jede svu hranu koju voli, ali umereno.

- Ako poželim da pojedem kolačić ili sladoled, to sebi ne uskraćujem, samo vodim računa da ne preterujem, računajući kalorije koje unosim - otkriva Kolin i navodi primer svog dnevnog jelovnika.

Doručak: Kafa sa proteinskim šejkom i musli pločica

Ručak: Salata prelivena jogurtom, riba ili piletina, malo svežeg voća

Užina: čips, kokice, šolja jogurta ili proteinska pločica

Večera: dinstano povrće, piletina ili škampi ili pica koju sama sprema

"Hodanje mnogo znači, nepravedno je potcenjeno"

Paralelno sa izmenjenim režimom ishrane, Kolin je počela da vežba. Uglavom je šetala, što i danas redovno radi. Trudi se da napravi najmanje 8.000 koraka dnevno.

- Hodanje je lako i ujedno veoma potcenjeno. Sviđa mi se, jer deca mogu da mi prave društvo. Kada ne mogu da izađem napolje u šetnju, radim vežbe sa Jutjuba. Takođe povremeno vozim sobni bicikl ili radim jogu ili HIIT vežbe - priča Kolin.

Ona navodi koje tri promene su najviše zaslužne za to što je izgubila 45 kilograma u prethodnih 15 meseci:

- Na prvom mestu, održavam kalorijski deficit. Određivanje kalorijskog deficita dovodi do rezultata svakog meseca. Potom, jedem namirnice koje su manje kalorične u odnosu na one koje sam jela pre nego što sam promenila režim ishrane. Primera radi, jedem pirinač od karfiola umesto običnog pirinča, običan grčki jogurt umesto pavlake, bademovo mleko umesto punomasnog kravljeg mleka. Konačno, prestala sam da označavam hranu kao „dobru“ ili „lošu“. Sva hrana je dobra u umerenim količinama. Ne postoji „dobra“ ili „loša“ hrana - decidna je Kolin.

Grčki jogurt uglavnom mešamo sa voćem Kolin je pavlaku zamenila grčkim jogurtom: Foto: Shutterstock

Ova mlada žena poručuje da, iako je borba protiv viška kilograma zahtevna, ona u isto vreme ne mora da bude ekstremna i komplikovana, niti bi ljudi trebalo da idu na “sve ili ništa”.

- Ne morate da isključite čitave grupe namirnica. Ne morate da idete u teretanu sedam dana u nedelji. Neka vaš put ka gubitku viška kilograma bude jednostavan, samo pokrenite svoje telo na neki način. I dalje možete uživati u svim namirnicama koje volite, ali umereno. Gubitak viška kilograma nije trka na stotinu metara, već maraton. Doslednost je ključna. Ako možete da budete dosledni najmanje 80 procenata vremena tokom dužeg vremenskog perioda, videćete rezultate. Uspećete - zaključuje Kolin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NNN

    18. februar 2022 | 12:34

    Sa ovim jelovnikom od jedne proteinske pločice ja bih izgubila 15 kila za 2 meseca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA