≫ 

Loš seks je najveći razlog svađa tokom prve godine braka, iako deluje neverovatno

Mnogi misle da je prva godina braka najlepše vreme koje možete da provedete sa partnerom, a zapravo je tu mnogo problema

  • 2

Mnogi proslave prvu godišnjicu braka u suzama i to zbog lošeg seksualnog života. Pored toga tu je još problema o kojima se aktivno rasprvalja i to odmah posle venčanja.

Kada izgovorite "da" izabraniku vašeg srca, verovatno mislite da ćete sada potpuno uživati u lagodnom životu bez svađa i prepirki.

Ali u stvarnosti to i ne ide baš tako glatko. Zajednički život donosi velike promene pa samim tim ni svađe u braku nisu retkost.

- Gotovo svaka osoba kada uplovljava u bračne vode misli da će biti najbolji supružnik na svetu, ali kada je prstenje na rukama, a svadbena torta pojedena, parovi se vraćaju u realnost i shvataju da brak nije tako jednostavan kao što smo mislili - rekla je bračni terapeut Beki Vetston.

Porodični terapeuti su otkrili koje su to stvari zbog kojih se bračni parovi najčešće svađaju u prvoj godini braka.

Seksualni život

Iako možda mislite da će vaš seksualni život u braku biti mnogo bolji nego pre, istina je sasvim drugačija.

Seksualni terapeut Kurt Smit je rekao da mnogi parovi u prvoj godini braka imaju lošiji seksualni život nego pre.

- Nakon venčanja nije neuobičajeno da seksualna strast umre i jedan ili oba partnera postanu nezadovoljni seksualnim životom - objasnio je Smit.

Impotencija, seksualni problemi, Svađa, Seks, Penis, tamabepa Foto-ilustracija: Profimedia

Manjak seksa u braku može stvoriti fizičku i emocionalnu distancu među partnerima, posebno ukoliko jedan partner ima veći libido.

Ukoliko ste primetili da se vaš seksualni život pogoršao u braku, nemojte se uznemiravati jer je to uobičajeno, ali svakako o ovom problemu razgovarajte sa svojim partnerom kako se situacija u braku ne bi pogoršala.

Razgovor o bebi

Do trenutka venčanja s partnerom bi trebalo da razgovarate da li želite decu ili ne, ali možda niste precizirali kada ćete proširiti porodicu.

- Bilo da je tema razgovora kada treba da imate prvo dete, koliko ćete ih imati i kako ćete ih odgajati, to često može da izazove sukob i svađu među bračnim drugovima. Naprimer, dešava se da neko želi odmah na početku da ima dete, dok bi partner sačekao još neko vreme zbog karijere ili finansija - rekao je Smit.

Porodični terapeut Spenser Norti savetuje da je nabolje da sačekate bar nekoliko meseci do godinu za dobijanje deteta.

Svađe zbog prijatelja i porodice

Bilo da je problem to što vam vam prijatelji nenajavljeno dolaze u kuću ili nemogućnost da vaš partner donese bitne odluke bez konsultacije s roditeljima, sve ovo može da dovede do sukoba u braku. Zbog toga terapeuti savetuju da na prvo mesto uvek stavljate svog supružnika i brak.

Psovanje, Psovke, Svađa Foto-ilustracija: Profimedia

Kućni poslovi

Svađe zbog podele kućnih poslova takođe su česte u prvoj godini braka.

Zapravo, istraživanje "Pew Research"-a iz 2016. je otkrilo da 56 odsto osoba u braku u SAD-u smatra da je deljenje kućnih poslova vrlo važno za uspešan brak. U braku su obično žene te koje preuzimaju teret kućnih poslova, a kada sve obaveze padnu na samo jednog partnera, to može da dovede do ogorčenja, frustriranosti i svađa.

Praznici i porodica

Parovi se u prvoj godini braka često sukobljavaju i zbog nemogućnosti da na pravi način rasporede posete porodici za vreme praznika.

Obično nijedan partner ne želi da odustane od provođenja vremena sa svojom porodicom. Ukoliko oba supružnika ne žele da propuste praznična okupljanja u svojoj porodici, Smit savetuje da se smenjuju svakog praznika.

Renoviranje stana

Bilo da ste živeli zajedno pre venčanja ili ne, nakon svadbe ćete verovatno renovirati vaš dom. Ukoliko par nema isti ukus kada je reč o estetici i funkcionalnosti, može doći do sukoba.

- Mnogi parovi koji se ponose time što se dobro slažu iznenade se koliko su različiti kade je reč o odabiru novog nameštaja i dekora - rekao je Norti.

Selidba, Preseljenje, Useljenje, Zajednički život, Stan, Kuća, Dom, Parovi, Ljubav, Brak, TAMABEPA Foto-ilustracija: Profimedia

Raspodela novca

Zajednička kasa može da predstavlja veliki problem među parovima, posebno za one koji žele da kupe kuću ili razmišljaju o proširenju porodice.

- Dok se zabavljate lako možete da sakrijete svoje finansije. Nakon braka većina partnera otkriva istinu o stvarima kao što je pravi iznos duga koji ima njihov supružnik - rekao je Smit.

Iako se pitanja finansija mogu činiti rešivim problemom, ona često izazivaju velike sukobe među parovima. Zbog toga bi pre braka trebalo da budete transparentni i iskreni kada je reč o vašim finansijama.

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iskrena

    22. jun 2019 | 12:24

    Istina. Nema sexa los brak! Treba u braku sto vise da uzivaju u krevetu. Ako jedan od partnera izbegava odnos puca brak garantujem vam iz iskustva.

  • Brankica

    22. jun 2019 | 12:03

    Sex ne moze biti los ako su partneri posveceni jedno drugom i gledaju ko ce kome vise ugoditi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA