≫ 

Da li je ljubav, ili je mlada trudna: Zašto se parovi u Srbiji venčavaju tek nakon nastupa trudnoće?

Pomislite, na koliko svadba ste do sada bili, a da je mlada bila u drugom stanju?

  • 7
trudnoća, beba, svadba, trudna mlada Foto: Pixabay

Poslednjih nekoliko godina u Srbiji su devojke počele da se udaju tek nakon nastupa trudnoće. Tada je i nastala izreka- da li je ljubav ili je mlada trudna?

Kod nekih parova planirana ili iznenadna trudnoća je pokretač da se njihov odnos formalizuje.

trudnoća, beba, svadba, trudna mlada Foto: Pixabay

Ipak, postavlja se pitanje koliko je organizacija venčanja i taj predivan, ali naporan dan, lagan posao za jednu trudnicu pa se nameće pitanje zašto parovi ne žele da sačekaju rođenje deteta pa tek onda organizuju veselje.

Psiholog Aleksandra Janković Printskrin: TV Pink

Budući da živimo u patrijarhalnom društvu u kojem je čak i "sramota" da se dete rodi van braka razgovarali smo sa psihologom Aleksandrom Janković koja je samo za Telegraf otkrila zašto žene kada ostanu trudne brže bolje žele da se udaju i uđu u bračnu zajednicu.

- To je jedan tradicionalan okvir koji služi kao jedna vsta zaštite za dete. Kao da ljudi nemaju dovoljno poverenja u vezu nego tek kada bračna zajednica postoji onda će i to dete biti poštovano na drugi način. Žena ima utisak da će i sama biti više ispoštovana kada je zvanična supruga. Imate i ono potpuno racionalno objašnjenje, a to je da bračna i vanbračna zajednica nisu ujednačene u formalno-pravnom smislu, u smislu nasleđivanja i ostalog. Žena koja je u braku, posebno kada je trudna i razmišlja o egzistenciji tog deteta ona radi sve da osigura sigurnu budućnost.

venčanje venčanica svadba foto: pixabay.com

Često se o ovoj temi govori s negativnom konotacijom u smislu da par zapravo nije planirao brak i da ih je na to naterala trudnoća, ali ne mora da bude tako.

Ako se u tom momentu sve kockice poklope, kao što se često dešava, taj brak ima dobru budućnost.

(Telegra.rs/ B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Liberty

    12. jul 2019 | 12:49

    Udala se pre 18 godina "netrudna". Ni u braku nemamo decu, ali imamo divan i srecan brak. Niti ce brak biti losiji niti bolji ako je mlada trudna - srecan brak zavisi od mnogo stvari, najvise od ljubavi i razumevanja izmedju muza i zene. Deca, u vecini slucajeva, ne mogu popraviti los brak.

  • pera

    12. jul 2019 | 12:53

    E tako sam se ja venčao, dobio dete, uzeo kredit za stan i posle dve godine izleteo sa alimentacijom od 50% plate, pola stana je dodeljeno ženi a meni je ostao ceo kredit za stan. Nikada više brak!

  • BBGK

    12. jul 2019 | 12:42

    Pa ne mozes pred maticara na prazan stomak. 😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA