≫ 

Iznenadićete se! Evo u kojim slučajevima Srpska pravoslavna crkva može da odbije da vas venča

Srpska pravoslavna crkva ima određena pravila kada je reč o venčanju parova

  • 15

Da li ste znali da crkva može da odbije da vas venča? To se dešava u specifičnim okolnostima koje propisuje kanon pravoslavne crkve.

Ova situacija dogodila se našoj kretorki Verici Rakočević i njenom dečku Veljku. Naime, njih je crkva odbila da venča jer je među njima 35 godina razlike, a Verica je u tom momentu imala 65 godina, a navodno mlada ne sme imati više od 60 godina za sklapanje braka u crkvi.

Venčanje, mlada, mladoženja, brak, vencanica, burma, burme, bidermajer Foto: Pixabay

Koje parove crkva može da odbije da venča i iz kog razloga?

Protojerej- stavrofor Milutin Čeketić iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice je za "Telegraf" objasnio kada crkva može da odbije da venča neki par.

- Pristojna razlika u godinama je 15 godina. Ako je razlika iznad 15 godina onda o sklapanju braka odlučuje sam episkom odnosno patrijarh koji daje blagoslov po preporuci sveštenika.

Crkva Svete Trojice, Leskovac Foto: Jugmedia

Postoje paovi koji su se upoznali u kasnijim godinama i iz nekog razloga žele da sklope brak u crkvi. Za njih je to moguće po sledećim uslovima.

- Ako su već u građanskom braku i žive zajedno onda tu nije potreban neki poseban uslov da biste se venčali jer već postoji bračni odnos i crkva to tako tretira, a što se tiče parova koji su se tek upoznali oni moraju da traže blagoslov od patrijarha.

U Srbiji se desio i slučaj da se 13-godišnja devojčica venčala u crkvi za starijeg muškarca, a prota Milutin objašnjava kako je do ovoga moglo da dođe.

- Kod ovakvih slučajeva se traži i saglasnost roditelja. Ako je oni daju, brak se može sklopiti.

Srpska pravoslva crkva dozvoljava da četiri puta sklopite brak u crkvi, već peti put vam neće biti dozvoljeno da kažete sudbonosna "da" pred Bogom.

- Dosadašnja bračna pravila pripisuju ovakva pravila, zaključije otac Milutin Čekić.

VIDEO: Srce da zaigra! Krajiška svadba Radoslava i Dragane Šorgić:

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina boli...

    21. avgust 2019 | 11:13

    Crkva je odavno prestala da bude verska ustanova i postala profitabilna organizacija. Ako imaš pare i platiš može sve u suprotnom ništa. Da li postoji i jedan verski ritual ili ceremonija koja je besplatna u crkvi, počevši od krštenja do opela. Za sve postoji tarifa i ako nemaš da platiš iako si vernik bićeš uskraćen.

  • Parohijanka

    21. avgust 2019 | 10:49

    Ziveo otac Milutin. Blagoslovena je nasa pravoslavna hriscanska vera. Mnogi je bolje razvesti se pa se ponovo vencati nego ziveti bludno i varati bracnog sapatnika

  • markoi

    21. avgust 2019 | 11:22

    Mogu Vas odbiti i ako imate volju,ljubav i sve sto je potrebno ali nemate Evre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA