• 15

Iznenadićete se! Evo u kojim slučajevima Srpska pravoslavna crkva može da odbije da vas venča

Srpska pravoslavna crkva ima određena pravila kada je reč o venčanju parova

  • 15

Da li ste znali da crkva može da odbije da vas venča? To se dešava u specifičnim okolnostima koje propisuje kanon pravoslavne crkve.

Ova situacija dogodila se našoj kretorki Verici Rakočević i njenom dečku Veljku. Naime, njih je crkva odbila da venča jer je među njima 35 godina razlike, a Verica je u tom momentu imala 65 godina, a navodno mlada ne sme imati više od 60 godina za sklapanje braka u crkvi.

Venčanje, mlada, mladoženja, brak, vencanica, burma, burme, bidermajer

Foto: Pixabay

Koje parove crkva može da odbije da venča i iz kog razloga?

Protojerej- stavrofor Milutin Čeketić iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice je za "Telegraf" objasnio kada crkva može da odbije da venča neki par.

- Pristojna razlika u godinama je 15 godina. Ako je razlika iznad 15 godina onda o sklapanju braka odlučuje sam episkom odnosno patrijarh koji daje blagoslov po preporuci sveštenika.

Crkva Svete Trojice, Leskovac

Foto: Jugmedia

Postoje paovi koji su se upoznali u kasnijim godinama i iz nekog razloga žele da sklope brak u crkvi. Za njih je to moguće po sledećim uslovima.

- Ako su već u građanskom braku i žive zajedno onda tu nije potreban neki poseban uslov da biste se venčali jer već postoji bračni odnos i crkva to tako tretira, a što se tiče parova koji su se tek upoznali oni moraju da traže blagoslov od patrijarha.

U Srbiji se desio i slučaj da se 13-godišnja devojčica venčala u crkvi za starijeg muškarca, a prota Milutin objašnjava kako je do ovoga moglo da dođe.

- Kod ovakvih slučajeva se traži i saglasnost roditelja. Ako je oni daju, brak se može sklopiti.

Srpska pravoslva crkva dozvoljava da četiri puta sklopite brak u crkvi, već peti put vam neće biti dozvoljeno da kažete sudbonosna "da" pred Bogom.

- Dosadašnja bračna pravila pripisuju ovakva pravila, zaključije otac Milutin Čekić.

VIDEO: Srce da zaigra! Krajiška svadba Radoslava i Dragane Šorgić:

(Telegraf.rs/B.K.)

Komentari

  • Bobi

    Kada traze 500e za vencanje oticicu sam😥

  • Ja

    Kakva glupost.Kad je uopšte ušlo venčanje u Crkvu, jednu hrišćansku zajednicu.? Brak je blagosloven još u Starom Zavetu. Ne vidim potrebe venčanja u Crkvi. Brak je kada muško i žensko legnu zajedno i rade....znate...ono.To je Bog blagoslovio u Starom Zavetu i to je smatrano svetinjom. Crkva je napravila ogromnu grešku kroz istoriju time što je preuzela ulogu države ,postavši državna religija, da "ozakoni" brak i da time "uzdigne" brak na nivo neke posebne "svetinje". Brak je Svetinja u kontekstu Crkve samo onda kada se učestvuje u toj Svetinji, Zajednici Tela Hristovog, toj istoj Crkvi. Na žalost to nikog ne interesuje pa ni popove i zbog toga , danas je venčanje u "Crkvi" jedna obična maskarada. To nam potvrdjuje ogromna kriza braka u Crkvi i u " hrišcanskom društvu" , kao i bolesna se.sualna sloboda.

  • markoi

    Mogu Vas odbiti i ako imate volju,ljubav i sve sto je potrebno ali nemate Evre

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima